Lucrările la hidrocentrala Tarniţa încep în primăvară

Lucrările la hidrocentrala Tarniţa încep în primăvară
Premierul Emil Boc a promis că şantierul celei mai mari investiţii din Cluj, în valoare de 1,57 miliarde de euro, va debuta înainte de vara anului viitor.

Debutul lucrărilor la una dintre cele mai mari investiţii din România, centrala de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, este programat înainte de vara lui 2010, a anunţat ieri deputatul Mircia Giurgiu. Acesta a menţionat că premierul Emil Boc i-a promis că va face totul ca şantierul să înceapă în termenii stabiliţi.

"Investiţia este foarte importantă deoarece va produce energie ieftină şi va aduce multe locuri de muncă. Consider că termenul de 1,5 ani fixat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) pentru selectarea unui investitor este foarte mare, deoarece consultantul care se ocupă de alegerea investitorului a fost ales pe 25 august 2010. Sperăm să nu aşteptăm prea mulţi ani pentru ca acest proiect să se concretizeze; deja au trecut destui. Am vorbit cu premierul şi vrea ca lucrările să debuteze înainte de vara anului viitor. Am fost abordat chiar eu de investitori care se interesau de acest proiect. Mulţi dintre ei sunt din străinătate", a menţionat Giurgiu.

Conform răspunsului primit la interpelarea făcută la MECMA, contractul de consultanţă încheiat pentru selectarea investitorilor a fost semnat în august 2010 şi are o durată de 1,5 ani, ceea ce înseamnă că lucrările ar urma să înceapă în martie anul viitor. Consultantul, ales prin licitaţie, este o asociere formată din companiile Deloitte Consultanţă, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, BCR şi subcontractanţii SCA Muşat şi Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising. "Consultantul îşi desfăşoară activitatea conform graficului", arată documentul. În prezent, acesta analizează raportul consorţiului pentru identificarea riscurilor de proiect şi comerciale şi raportul privind asistenţa pentru crearea unei camere de date, fiind depuse un act legislativ care să conţină condiţiile comerciale şi acţionarii şi un memorandum de implementare a proiectului, a transmis ministrul Ion Ariton.

Procesul de atragere a investitorilor a fost lansat în iunie, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern privind strategia de atragere a investitorilor, au informat reprezentanţii consultantului. Constantin Trihenea, director general al Hidroelectrica, a declarat că hidrocentrala va fi realizată chiar dacă nu se va continua proiectul generatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, deoarece investiţia de la Cluj va echilibra sistemul energetic în urma variaţiilor de la generatoarele eoliene sau termocentralelor. Potrivit calendarului agreat, depunerea ofertelor angajante va avea loc în septembrie-octombrie, selectarea de investitori pentru etapa de negociere fiind preconizată pentru octombrie-decembrie. În cadrul companiei de proiect ce urmează să fie înfiinţată, Hidroelectrica îşi va menţine poziţia de acţionar majoritar, cu 51%, a precizat Valeriu Binig, director servicii în cadrul Deloitte Consultanţă. Hidroelectrica ar urma să asigure un capital cash de 200-300 de milioane de euro, restul venind de la investitori privaţi sau credite bancare. Până în iunie au fost contactaţi 150 de investitori strategici.

Lucrările durează între 5 şi 8 ani

Toate cele patru grupuri energetice ale centralei Tarniţa-Lăpuşteşti vor fi funcţionale în 2019, iar investiţia se va întinde pe 40 ha. Lucrările vor dura între 5 şi 8 ani. Hidroelectrica va deţine 51% din noua societate, iar investorii privaţi atraşi, 49%. Hidrocentrala va avea patru grupuri reversibile turbină-pompă cu puteri unitare de 250 MW. Acumularea inferioară va fi lacul de acumulare Tarniţa existent, în timp ce acumularea superioară, de 10 milioane mc, va fi realizată ca parte a noii investiţii. Noua centrală va genera 1,65 TWh anual. Pe parcursul lucrărilor de construcţie se estimează crearea a 4.000 locuri de muncă.

Mihai PRODAN, Călin POENARU

 

Comenteaza