Malev a dat faliment şi a anulat zborurile zilnice între Cluj şi Budapesta

Malev a dat faliment şi a anulat zborurile zilnice între Cluj şi Budapesta
Compania ungară de transport aerian Malev a intrat în faliment şi a anulat cursele zborurile de la Cluj, două pe zi.

Malev opera două zboruri pe zi între Cluj-Napoca şi Budapesta. "De azi, toţi călătorii trebuie să-şi schimbe biletele. Din păcate, Malev a intrat în faliment şi şi-a anulat toate zborurile de la Cluj", a spus directorul aeroportului din Cluj, David Ciceo.

Vezi unde să suni dacă ai cumpărat bilet de avion pe Malev

În 2010, Malev a înlocuit aeronavele cu care opera zboruri din Cluj-Napoca spre Budapesta, cu altele mai mici, având o capacitate de 70 de locuri, faţă de aeronavele Boeing cu 130 de locuri alocate acestor curse până atunci, din cauza reducerii numărului de pasageri.

Malev a încetat în această dimineaţă zborurile, după 66 de ani de activitate, după ce aeronavele operatorului de transport aerian au fost reţinute la sol pentru neplata datoriilor, care totalizează 60 de miliarde de forinţi (270 de milioane de dolari).

Compania a intrat în faliment, sub protecţie specială faţă de creditori, iar guvernul a numit un administrator special, transmite Reuters.

Furnizorii au început să ceară plăţi în avans pentru serviciile prestate, iar guvernul nu mai poate finanţa compania, măsură interzisă în luna ianuarie de către Comisia Europeană.

"Această situaţie a accelerat cheltuielile într-o asemenea măsură încât astăzi situaţia companiei a devenit nesustenabilă. Consiliul de Administraţie a dispus încetarea operaţiunilor pentru a minimiza pierderile", se spune într-un comunicat al Malev.

Toate zborurile companiei au fost suspendate începând de la ora 5:00 GMT (6:00 ora locală la Budapesta).

Comisia Europeană a cerut luna trecută Malev să restituie ajutoare de stat în valoare de 390 de milioane de dolari, încasate în perioada 2007-2010.

Fondată în 1946, Malev opera deja practic în faliment încă din 30 ianuarie, când guvernul a declarat-o companie cu importanţă strategică, statut care protejează afacerile de creditori, transmite Bloomberg.

Malev generează 40% din rulajul anual al aeroportului internaţional de la Budapesta şi dispune de o flotă de 22 de aeronave pentru pasageri, contractate în leasing.

Guvernul ungar nu a reuşit să privatizeze compania cu 2.600 de angajaţi şi a renunţat din 2010 la această strategie.

Veniturile şi profitabilitatea companiei au fost afectate sever de concurenţa dură cu companiile low-cost, precum Wizz Air, situaţie care se va înrăutăţi din primăvară, când Ryanair a anunţat că va relua zborurile la Budapesta, după 18 luni de pauză.

Wizz Air a anunţat vineri că oferă pasagerilor Malev blocaţi pe aeroporturi străine tichete speciale la preţ redus până la Budapesta, pentru 9.900 forinţi, echivalentul a 45 de dolari SUA.

Etichete
Comenteaza