Managerul de proiect al metroului din Qatar, adus la Autostrada Sebeș - Turda

Managerul de proiect al metroului din Qatar, adus la Autostrada Sebeș - Turda
Carlo Germani a supervizat proiectul de 3 miliarde de euro de la Doha | Foto: The Peninsula Qatar
Managerul proiectului metroului din Qatar, adus la Autostrada Sebeș - Turda
Managerul proiectului metroului din Qatar, adus la Autostrada Sebeș - Turda

Antreprenorul grec Aktor, cel care se ocupă de cel mai lung lot de pe Autostrada Sebeș - Turda (A10), și-a înlocuit managerul din România. Sectorul Pârâul Iovului - Aiud trenează de trei ani și încă nu dă semne de finalizare pentru 2019.

Aktor a anunțat numirea în funcție a lui Carlo Germani care va servi drept noul country manager în țara noastră, înlocuindu-l pe Petros Katsias, “cu scopul de a-și consolida structura corporatistă și a îmbunătăți operațiunile în România”.

Germani a deținut o perioadă îndelungată o funcție executivă în Aktor, iar în ultimii patru ani i-a fost încredințat rolul de project manager în cadrul proiectului de construire a Gold Line Metro (GLM), în Doha (Qatar), ce se află acum aproape de inaugurare. GLM, cunoscută ca “linia istorică”, este concepută pentru a susține sistemul de transport subteran în Doha.

Aceasta are un buget de 3 miliarde de euro și cuprinde 10 stații, cu tuneluri de 30 km. Proiectul a fost acordat în 2014 companiei Alysyj, un consorțiu format din Aktor (lider), Larsen and Tourbo - India, Yapi Merkezi, STFA – Turcia, Al Jaber Engineering – Qatar.

Germani a fost președinte al comitetului executiv al consorțiului. Înainte a lucrat 13 ani în grupul german de construcții Hochtief, ca project manager în lucrări precum construirea și proiectarea noului pod hobanat de șosea peste Forth Riven (Marea Britanie) sau construirea autostrăzii Olympia Odos (Grecia). 

”Numirea sa în funcția de country manager este cel mai recent exemplu în încercările noastre din ultimele 10 luni de a ne reorganiza și consolida prezența corporatistă în România. Carlo are 30 de ani de experiență pe plan internațional, nenumărate reușite dovedite în coordonarea și implementarea cu succes a proiectelor dificile de infrastructură. El reflectă în totalitate nivelul de reprezentare pe care ne dorim să îl aibă în Aktor”, a menționat Alexandros Exarchou, CEO al Aktor.

Ritm de melc în 2018

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) atrăgea atenția că pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș - Turda, gestionat de Aktor, în primele patru luni din 2019 s-a bătut pasul pe loc, progresul fizic de 0,5% înregistrat fiind insignifiant. În aprilie, Aktor a adus 100 de basculante, iar prezența lor se va simți probabil în progresul fizic din următoarele luni.

Lotul 2 are 24 km şi continuă de la ieşirea din Alba Iulia (Pârâul Iovului, până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250). Acesta include un nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este asocierea Aktor Technical Societe Anonyme  – Euro Construct Trading 98, cu contract 549 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), semnat în 2014.

Loturile 3 şi 4 au fost deschise circulaţiei în 2018. Valoarea lucrărilor, fără TVA, este de 541 de milioane de de lei pentru lotul 1, de 420 de milioane pentru lotul 3, de 470 de milioane pentru lotul 4, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi de la bugetul de stat, 15%.

Antreprenorul grec a finalizat cu întârziere de un an și Autostrada Urbană București – Ploiești, deși aceasta avea doar 3 km, în timp ce la Autostrada Sebeș - Turda întârzierea este deja de trei ani. Cel mai lung tronson al magistralei rutiere din Cluj a fost pasat pentru 2019, însă nici acest termen nu pare realist.

VEZI Cum au progresat lucrările pe A10

La București, secțiunea a avut având un buget de 128 de milioane de lei și a constat într-o autostradă de 3,3 km cu cinci intersecții, două pasaje superioare și un pod peste Valea Saulei. Proiectul a fost cofinanțat de statul român și de Uniunea Europeană și implementat de CNAIR.

Lucrările la cel mai lung tronson aflat în construcție de pe A10, lotul 2, Pârâul Iovului – Aiud, au fost reluate în toamna anului trecut după șase luni de pauză. Cei 24 km îi vor ajuta pe șoferi să evite două puncte foarte aglomerate de pe Drumul Național (DN) nr. 1.

“S-a lucrat într-un ritm care tindea spre zero. Din păcate, a fost o mare problemă aici: intrarea în insolvenţă. Punctele nevralgice sunt structurile mari. Vorbim de cele două poduri peste Mureş”, a afirmat Ionuţ Ciurea, reprezentant al Asociaţiei Pro Infrastructură.

Partener intrat în insolvență

Euro Construct Trading 98, componentă a asocierii cu Aktor care a câștigat licitația pentru lotul 2, a intrat în insolvență anul trecut din cauza datoriilor către furnizori, de 80 de milioane de euro. Printre creditori se numărau societățile Fraţii Vlaic Prod, Smart Construct, UTI Grup.

Autostrada Sebeş - Turda are 70 km şi trebuia să fie gata încă din 2016. Aktor are patru proiecte în construcție în România, Drumul Național Baia Mare – Sighetu Marmației și Calea Ferată Brașov – Simeria, (secțiunea Micăsasa - Coșlariu), Autostrada Sebeș – Turda și calea Ferată Ilteu – Gurasada 2C.

Aktor face parte din grupul Ellaktor, care acționează în domeniile construcții, infrastructură, proiecte industriale și de clădiri, energiei solară, exploatatea carierelor, management de proiect. Compania are în subordine 18.500 de persoane, inclusiv la subcontractori.

Proiectele emblematice de infrastructură ale Aktor sunt magistrala 2 de metrou Atena, noul Muzeu Acropolis, podul Rion - Antirrion, stația de tratare a apei menajere Psyttalia, metroul din Salonic, proiectul de renovare a golfului Faliro.

Comenteaza