Marea amenzilor. Sancțiuni de aproape 1 milion de lei. Produse expirate și depozitare insalubră. Un local închis prin ordonanță, altele două cu activiatea suspendată

Marea amenzilor. Sancțiuni de aproape 1 milion de lei. Produse expirate și depozitare insalubră. Un local închis prin ordonanță, altele două cu activiatea suspendată

Amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei, o ordonanţă de interzicere a activităţii şi alte două de suspendare, reprezintă bilanţul celei mai recente acţiuni de control a inspectorilor „Comandamentului Sezon Estival 2022", desfăşurată în perioada 27 iunie - 10 iulie, conform Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pe durata controalelor au fost verificate 446 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 96 de sancţiuni în valoare de 896.000 de lei. De asemenea, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

Totodată, a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 81,604 kg de produse alimentare (peşte, carne, produse din carne, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.

Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022" activează în nouă locuri care acoperă întreg litoralul Mării Negre, de la localitatea Corbu la Vama Veche.

În urma acţiunilor de control s-au constatat deficienţe cu privire la: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră; comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

Potrivit ANSVSA, inspectorii "Comandamentului Sezon Estival 2022" vor intensifica acţiunile de verificare în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în pensiuni, tabere şcolare, creşe şi grădiniţe, dar o atenţie sporită va fi acordată atât târgurilor, cât şi festivalurilor culinare.

Pentru sesizări, Autoritatea, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţie numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 0786.577.007, unde se pot obţine şi informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call-Center al ANSVSA - 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. 

Comenteaza