Marii agricultori, exilaţi din oraş FOTO/VIDEO

Marii agricultori, exilaţi din oraş FOTO/VIDEO
Din cauza stării precare în care se află complexul expoziţional din Cluj-Napoca, una dintre cele mai importante expoziţii internaţionale din România şi cea mai importantă a oraşului a fost mutată la 20 km de „capitala Ardealului”.

Teoretic, secţiunea de utilaje şi demonstraţii se desfăşoară acum în cadrul evenimentului Expo Agraria, de la Jucu, iar micii producătorii locali se duc la Expo Transilvania, din cartierul Mărăşti.

În realitate, în parcul industrial Tetarom III sunt concentraţi de fapt marii fabricanţi mondiali, furnizori şi distribuitori regionali, ce expun pe o suprafaţă întinsă, cu o parcare pentru mii de maşini, iar în oraş au mai rămas câţiva producători locali.


 
Deşi spaţiul expoziţional de la Agraria se află în plin câmp, organizatorii au amenajat culoare de acces din cauciuc, lemn sau alte materiale de protecţie. Cei mai mulţi vizitatori sunt specializaţi, însă nu lipsesc nici cei care vin doar din pură curiozitate sau să se aprovizioneze de Paşte. 


 
Maşinile şi utilajele sunt expuse în aer liber, însă există şi corturi amenajate cu standuri. În unul dintre cle se vând produsele clusterului Agro Transilvania. „Am venit aici cu produsele noastre cunoscute, dar şi cu cele noi, precum uleiul bio de in. De data aceasta nu vindem individual, ci împreună, în cadrul unui stand comun”, spune Felicia Tulai, care comercializează uleiurile de Luna.


 
Giganţii internaţionali ai agriculturii au venit cu combine sau cu tractoare uriaşe, pentru care există şi furnizori de piese de schimb. Branduri precum John Deere sau Claas ocupă suprafeţe generoase, ce atrag o mulţime de vizitatori, de la experţi sau fermieri până la fete dornice să se pozeze într-un asemenea monstru agricol.


 
O suprafaţă mare este rezervată demonstraţiilor făcute de tractoare în câmp, care au atras multă lume.

 

Agricultorii clujeni s-au axat şi pe plante mai noi pentru România. „Am început din 2010 şi suntem mulţumiţi de felul în care se dezvoltă lavanda la noi, îi trebuie mai mult soare şi mai puţină apă. Vindem mai mult la târguri şi pe internet. Sutem mai mulţi producători în Cluj, au venit şi investitori din Arabia la Mociu. E foarte frumos când înfloresc câmpurile de lavandă, au culori diferite, vin o mulţime de turişti să se fotografieze cu ele”, spune o producătoare din Bonţida.


 
Asociaţia Produs de Cluj a venit cu mobilier şi obiecte casnice din lemn, produse apicole, prăjituri şi ciocolată de casă, curele şi genţi de piele, zacuscă, murături şi siropuri naturale.

Peste drum le fac concurenţă ungurii din ţara vecină cu mezeluri condimentate, iar secuii noştri sunt prezenţi din nou cu kurtos kalacs de toate felurile.


 
Zonele destinate florilor, seminţelor sau pomilor fructiferi au fost foarte accesate de doritori, tocmai de sărbătoarea Floriilor. 


 
Sectoarele pentru animale sunt vizate de crescători, dar şi de cei mici: armăsari şi iepe de rasă, oi, miei şi berbeci, vaci şi tauri Angus, licitate şi la 4-5.000 de euro, reprezintă atracţiile târgului.

 
 
Vizitatorii de la Jucu erau de toate vârstele: de la veritabili cowboy locali la copii încântaţi de produsele expuse sau de animalele aduse aici. 


 
Multe dintre standurile interioare au fost amenajate pentru întruniri de afaceri. Fiecare şi l-a aranjat cum s-a priceput mai bine, fermierii olandezi optând chiar pentru tablouri cu vaci.


 
Un expozant din Ungaria a venit cu vinuri sau pălincă, mai tradiţionale sau moderne, expuse lângă un butoi tradiţional şi o sticlă de sifon.

  
 
Alţii vin cu ustensile de cupru pentru făcut ţuică sau cafea la nisip, cratiţe, tigăi, ceainice sau căni de aramă. Nu sunt făcute în România, ci aduse din Portugalia sau din Serbia, cu toate că şi ai noştri ar avea astfel de aptitudini sau de precupări. Dar poate alţii ştiu să se vândă mai bine.

 
 
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) este una dintre instituţiile care au migrat de la Expo Transilvania la Expo Jucu. Universitarii îşi prezintă aici rodul muncii lor de-a lungul timpului: berea cu miere de mană, vinuri Fetească Neagră sau Fetească Regală produse în propriile staţiuni de cercetare, alături de pâine pe vatră, împletituri sau cozonaci. „Produsele acestea nu se vând, ci sunt doar expuse aici, ele provin din activitatea de cercetare”, ne lămureşte o studentă de la USAMV. 

Târgul Agraria, organizat de DLG Intermarketing, a avut loc în perioada 6-9 aprilie şi a grupat 300 de expozanţi din Germania, Austria, Italia, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Estonia, Polonia şi România. Agra Expo, în organizarea Expo Transilvania, s-a desfăşurat cu o săptămână înainte, în intervalul 30 martie - 2 aprilie, la Cluj-Napoca.

Comenteaza