"Marii dezvoltatori de birouri ezită să vină la Cluj"

"Marii dezvoltatori de birouri ezită să vină la Cluj"
Proiectul Speedwell de la Cluj va fi închiriat integral integral până la vară

Dezvoltatori de birouri importanți precum Skanska sau Forte Partners consideră că încă nu este timpul să dezvolte proiecte la Cluj, dar odată cu venirea lor vor ridica și nivelul jucătorilor locali, conform companiei de consultanță imobiliară JLL.

Dacă în capitală sunt prezenți dezvoltatori mari, internaționali, precum Skanska sau Portland Trust care au construit proiecte importante de spații de birouri, în orașele regionale majoritatea dezvoltărilor de amploare birouri au fost realizate de către dezvoltatori locali precum Iulius, Mulberry sau Werk Property, potrivit Wall Street.

Primii care au făcut pasul către un oraș regional au fost belgienii de la Speedwell, project managerul clădirii Unirii View, însă investitorii mari care cumpără pe termen lung încă nu au apetit pentru aceste zone.

"Piața de office s-a dezvoltat preponderent în București. În afara capitalei sunt câțiva jucători regionali mari cu capital local în Iași, Timișoara, Cluj. Vedem însă că treptat în Cluj sunt interesați să intre și jucători noi, dar unde sunt cei mari? De ce nu s-ar duce Skanska sau Forte Partners? Poate că este prea devreme, dar dacă vor merge să dezvolte și în provincie, vor aduce și know-how și odată cu ei îi cresc și pe jucătorii locali mai mici", spune Viorel Opaiț, business development director al JLL România.

Dezvoltarea pieței de spații de birouri într-un mod inegal între București și celelalte orașe a depins foarte multe de strategia dezvoltatorilor de până acum.

"Se spune că este dificil să obții autorizații în orașele regionale. Uite că belgienii care au făcut Unirii View au intrat cu un proiect nou în Cluj, Record Park. Nici nu au început bine construcția și până în vară va fi închiriat tot proiectul. Nici nu este sănătos să ai o piață care să depindă doar de doi jucători. Și noi vedem asta în negocieri. Este dificil să negociezi când reprezinți un chiriaș și are o singură soluție sau maxim două. În același timp, e foarte simplu pentru un dezvoltator să știe ce oferă celălalt. Într-un fel competiția ajută piața și dezvoltatorii".

Competiția pentru terenuri potrivite pentru dezvoltări de business în capitală are potențial să devină tot mai acerbă, în contextul în care, deși devoltatorii de spații de birouri au anunțat livrări de 300.000 mp în acest an, dublu față de 2018, dar oferta s-ar putea să nu fie suficientă. Terenuri mai scumpe vor genera duce și clădiri și chirii mai ridicate, dar și la o reorientare a unor chiriași de volum, în special tehnologia informației și servicii externalizate către locații din alte orașe.

Interesul dezvoltatorilor mari din capitală față de orașe precum Constanța, Brașov, Craiova sau Galați este foarte redus, spre zero. În același timp, clădirile de spații de birouri moderne de clasă A dezvoltate în ultimii ani ori în curs de construcție de către investitori români ca Iulian Dascălu, Virgil Tornoreanu sau Ovidiu Sandor în Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca sunt deja închiriate aproape în întregime.

“Lipsa de alternative în orașele regionale vine și din faptul că există "o diferență foarte mare între calitatea clădirilor construite acum 10 ani de către diverși dezvoltatori mici locali și noile clădiri ridicate de către Sandor sau Dascălu. Este o diferență că de la cer la pământ. Probabil se întreabă: de ce le-au făcut așa rectangulare, de ce nu a pus stâlp din patru în patru metri? Deoarece este eficient așa! Chiriașii caută eficiență și vin pentru costuri mai mici".
Comenteaza