Marile festivaluri ale Clujului cer bani de la guvern

Marile festivaluri ale Clujului cer bani de la guvern

Asociația din care fac parte Untold, Electric Castle, TIFF, Jazz in the Park și Sports Festival solicită executivului despăgubiri pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri dintre anii 2019 și 2020.  

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale îi cer premierului Florin Cîţu să ia măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, printre care soluţii compensatorii şi susţinere financiară pe modelul hoteluri, restaurante, catering, cu despăgubiri pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020.

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROCEC) mai cere crearea unui grup de lucru pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural, ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. Se mai solicită lansarea cu celeritate a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.

"Astăzi se împlinesc 11 luni de când, începând cu data de 9 martie 2020, sectorul cultural din România este închis pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, limitări pe care sectorul cultural le-a înţeles şi susţinut, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru noi, cei ce activăm în acest sector", se arată în scrisoarea adresată premierului.

"Angajaţii din domeniul cultural nu au primit niciun ajutor financiar, nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor. Sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală.

Aceasta vine şi în contra curentului european, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate, asigură garanţii de stat începând cu trimestrul III, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune".

Conform unui sondaj derulat de AROC, la care au răspuns 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în 2020 au spus că s-au simţit în siguranţă, iar 90%, că ar participa la evenimente şi în 2021, dintre care 75% sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la faţa locului. AROCEC îi solicită prim-ministrului o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Culturii, cei care au centralizarea situaţiei, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii.

Apel de la Untold

Eduard Chereji, director de comunicare al Untold, a făcut un apel către autoritățile competente pentru repornirea activității în sectorul cultural și industria de evenimente. “Această industrie înseamnă sute de mii de oameni, majoritatea n-au mai avut deloc activitate de un an. Mă îngrijorează declarația dlui Raed Arafat, deoarece mă întreb dacă dumnealui chiar înțelege cum funcționează sectorul cultural și industria de evenimente, cum este afectat întregul lanț valoric și care sunt efectele economice ale încă unui an de pauză, dacă nici măcar nu se încearcă găsirea unor soluții pentru restartarea acestei industrii”.

VEZI Mesajul Untold către Raed Arafat

Comenteaza