Mechel trage obloanele

Mechel trage obloanele
Combinatul Mechel din Câmpia Turzii trage obloanele: din 1.500 de salariaţi, rămâne cu puţin peste 200.

Mechel a decis: mai trimite 800 de angajaţi în şomaj, din cauza lipsei comenzilor. Singurii care vor avea slujbele asigurate sunt 238 de salariaţi, iar combinatul se transformă în secţie externă a Ductil Steel.

"E varianta cea mai neagră", spune liderul de sindicat Ioan Pascu. "Deocamdată ne-au prezentat-o ca o variantă, aşteptăm procesul-verbal ca să vedem concret. Decizia va fi luată în două săptămâni".


Conform negocierilor de astăzi, Mechel continuă producţia doar în septembrie - 4.000 tone de sârmă zincată şi fibră, iar din octombrie se pun în conservare trei secţii - laminor, trăgătorie şi secţia de cabluri de tracţiune. În aceeaşi situaţie se  va afla şi unitatea 3, care face sârmă întinsă şi sudată. Rămân funcţionale secţia de trăgătorie oţel, zincate şi fibră,unde vor lucra 238 de persoane, ca secţie externă a Ductil Steel Buzău. Pascu spune că o probabilitate este şi cea în care utilajele să fie mutate la fabrica din Buzău.

O altă decizie luată astăzi este ca secţiile de electrozi şi cuie să fie cedate Primăriei, în schimbul datoriilor pe care le are societatea faţă de Primărie. În total Mechel disponibilizează astfel, în acest an, aproximativ 1.500 de salariaţi, în două tranşe, având în vedere că a decis concedierea altor 800 de salariaţi, în luna martie. 

"Nu e o decizie justificată", spune Pascu. "Atât noi cât şi domnul prefect am fost de bună credinţă, am crezut în afirmaţiile lor că nu au comenzi, dar nu îi interesează comenzile ci să plece din România. Închid şi pleacă. Sunt în tratative să vândă tot".

N-a decis încă Mechel să tragă obloanele în Câmpia Turzii, că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) găseşte soluţii pentru 250 dintre viitorii şomeri, şi compensaţii pentru toţi disponibilizaţii, spune şeful AJOFM Daniel Don. "Avem în vedere realizarea, ca în cazul Nokia (producătorul de telefoane mobile a închis fabrica din Jucu şi a trimis toţi angajaţii acasă, iar fiecare a primit o sumă de bani pentru a se recalifica-n.red.), a unui proiect european pe Fondul Social de Ajustare la Globalizare, şi vrem să intervenim în zonă cu măsuri concrete ca să reintegrăm oamenii pe piaţa muncii", spune Don. Întrebat care sunt aceste măsuri, Don se rezumă să spună că se referă la "una dintre cele mai bune dintre soluţiile pe care le-am avut până acum", respectiv reintegrarea rapidă pe piaţa muncii pentru cel puţin 250 de persoane.

 

Etichete
Comenteaza