Micul dejun, mai scump cu peste 50% în doar un an. Ce aliment costă cu 270% mai mult

Micul dejun, mai scump cu peste 50% în doar un an. Ce aliment costă cu 270% mai mult
| Foto: KarepaStock - Depositphotos.com

Alimentele de bază care alcătuiesc micul dejun s-au scumpit într-un singur an cu 55%.

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma unor creşteri majore ale preţurilor la cacao şi carne de porc, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de o platformă de tranzacţionare şi investiţii.

Rata de creştere a preţurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depăşit dramatic avansul de 5,9% al indicelui preţurilor de consum din România (IPC) sau creşterea de 2,07% a preţurilor la alimente pe parcursului aceleaşi perioade, ceea ce indică faptul că în continuare consumatorii se vor confrunta probabil cu presiuni suplimentare asupra preţurilor.

„Preţurile alimentelor de bază au cunoscut o volatilitate imensă de la pandemie şi de la debutul războiului din Ucraina. Deşi unele dintre aceste presiuni asupra lanţului de aprovizionare s-au diminuat, vremea extremă şi bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporită a preţurilor unor alimente cheie pentru micul dejun. Recoltele de cacao, portocale şi cafea au fost cel mai puternic afectate în ultimul an, mulţi producători funcţionând acum la capacitate redusă şi recurgând la stocuri de rezervă acolo unde este posibil. Este posibil ca diferenţa masivă de preţ pe care o vedem în cazul produselor alimentare pentru micul dejun să înceapă să aibă un impact asupra comportamentului consumatorilor, pe măsură ce preţurile unor produse pentru micul dejun, cum ar fi grâul şi laptele, scad, iar cele pentru alte produse, cum ar fi sucul de portocale, cacaua şi cafeaua, ating niveluri record", a explicat Ben Laidler, strategul pentru pieţele globale de la eToro, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Preţurile la cacao au înregistrat cea mai spectaculoasă creştere dintre toate produsele de bază legate de micul dejun, majorându-se cu 270% în ultimul an. Seceta severă din Africa de Vest, o regiune care produce 80% din cantitatea de cacao din lume, a contribuit în mod semnificativ la deficitul de aprovizionare şi la creşterea preţurilor, precizează sursa citată.

Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor şi de fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei şi Brazilia, înregistrând o creştere de 39% în ultimele 12 luni.

În schimb, preţul grâului şi cel al laptelui au scăzut cu 14,4% şi respectiv 3,9% în ultimul an.

Datele au la bază un indice ponderat simplu al preţurilor de tip spot pentru nouă produse de bază utilizate în mod obişnuit pentru micul dejun şi sunt obţinute de la Refinitiv, la 22 aprilie 2024. Produsele incluse sunt grâu, zahăr brut, cacao, ovăz, suc de portocale, lapte, cafea, carne de porc şi ceai.

Comenteaza