Migraţia va îmbunătăţi cantitativ şi calitativ toate segmentele imobiliare din Cluj-Napoca

Migraţia va îmbunătăţi cantitativ şi calitativ toate segmentele imobiliare din Cluj-Napoca
Centrul vechi al Clujului | Foto: Radu Pădurean / Primăria Cluj-Napoca

Populatia din Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov sau Sibiu va creste foarte mult si toate segmentele imobiliare se vor imbunatati cantitativ si calitativ. 

România ar trebui să se dezvolte în continuare, deoarece beneficiază încă de una dintre cele mai mari diferenţe dintre productivitatea muncii şi costurile forţei de muncă din Europa de Est, susţin analiştii de la Colliers International Romania. 

”Migraţia internă va fi un alt factor important al tendinţelor din piaţa imobiliară: populaţia din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov sau Sibiu ar trebui să crească foarte mult în următorii ani. În consecinţă, toate segmentele imobiliare au şansa de a se îmbunătăţi din punct de vedere cantitativ (suprafeţe tranzacţionate/închiriate) şi calitativ (randamentele investiţionale)”, se arată în analiză Colliers.

Mai multe detalii AICI! 

Cluj Napoca, cel mai atractiv oraş din România

Aproximativ 3,6 milioane de români intenționează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5% dintre aceștia ar prefera tot în România, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. 

Oraşul Cluj-Napoca este în topul preferinţelor (cu un procent de 15%), oamenii fiind atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţia universitară, locurile de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă. De asemenea,  peste 14% din românii chestionaţi s-ar muta în Capitală şi peste 11 % în Timişoara. 

Clujul rezidenţial, la început de toamnă

În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de locuințe au crescut, la modul general, cu 0,9% pe parcursul lui august 2018, ajungând la o medie de 1.525 de euro pe metru pătrat util (față de 1.511 euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente), conform imobiliare.ro. Astfel, în Cluj-Napoca se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente la nivel național – din punctul de vedere al sumei medii solicitate pe metru pătrat util, desigur, și nu al maximelor de preț. Luna trecută, locuințele vechi din oraș s-au apreciat cu 1% (de la 1.551 la 1.566 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un avans de 1,5% (de la 1.461 la 1.483 de euro pe metru pătrat util) – fapt ce a dus la îngustarea ecartului dintre cele două segmente de piață.

Piaţa de bioruri din Cluj, cea mai mare la nivel regional 

71.000 mp de spații de birouri aruncă pe piață dezvoltatorii la Cluj în perioada 2018-2019. The Office III, Vivido Offices, UBC Riviera I și Advancity Offices sunt cele mai importante proiecte. Chiriile pentru spațiile din clădirile de clasă A variază între 13,5-15 euro/ mp/ lună în Cluj. 

Comenteaza