Ministrul Agriculturii despre carnea găsită în Tarniţa: "arată că toţi cei care obişnuiau şi în România să practice astfel de lucruri s-au speriat"

Ministrul Agriculturii despre carnea găsită în Tarniţa:
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune despre cazul cărnii de animal găsită în lacul Tarniţa că reprezintă faptul că mulţi producători "s-au speriat" după scandalul cărnii de cal ce a făcut înconjurul Europei.

"Faptul că s-a găsit în lacul Tarniţa de lângă Cluj carne de cal aruncată arată faptul că toţi cei care obişnuiau şi în România să practice astfel de lucruri s-au speriat în acest moment şi eu cred că au motive serioase să se sperie în continuare", a spus Constantin. El a adăugat că vor continua controalele şi de la 1 martie vor începe şi testările ADN, realizate în parteneriat cu Comisa Europeană şi care se fac în toate statele membre.

Întrebat care sunt riscurile dacă se dovedeşte că România a exportat carne etichetată greşit, Constantin a evitat un raspuns direct.

"În Marea Britanie, imediat după ce a izbucnit scandalul, s-au găsit două abatoare care aveau astfel de practici. S-au închis abatoarele şi punct. În Franţa s-a găsit o unitate care schimba eticheta. S-a închis unitatea respectivă doar pe zona de carne, dar unitatea respectivă comercializează în continuare. În România s-a spus că trebuie să închidem graniţele, dar eu cred că trebuie să fim puţin precauţi. Vorbim de economia națională", a spus el.

El crede că industria alimentară din România nu este cu nimic mai prejos decât cea din alte state europene, iar dacă vor fi descoperite practici de etichetare greşită vor fi sancţionate. Ministrul spune că aceasta nu înseamnă că toată industria alimentară din România trebuie să sufere repercusiuni din cauza unei singure unităţi.

"Agenţii economici spun că într-adevăr există anumite reticenţe la export, dar după ce se fac verificări lucrurile merg mai departe", a afirmat Constantin.

Carne de cal a fost depistată în pachete congelate etichetate drept carne de "vită" importate din România, anunţă serviciile alimentare elene, citate de AFP.

Autoritatea pentru alimentaţie publică din Grecia (Efet) a anunţat miercuri că a descoperit "ADN de carne de cal în mostre" prelevate din pachete de carne congelată importate din România sub eticheta "vită".

"Două mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate până acum", a comunicat Efet.

Cele două mostre provin din 1.064 de kilograme de carne congelată etichetată drept "vită" şi care ar fi fost importată din România.

Comenteaza