Ministrul Economiei vrea să umple de investitori parcurile industriale ale Turzii

Ministrul Economiei vrea să umple de investitori parcurile industriale ale Turzii
Vicepremierul Costin Borc s-a referit la atragerea investițiilor în economie și la importanța dezvoltării a cât mai multor parcuri industriale pe teritoriul țării.

„Existenţa parcurilor industriale şi a unor spații investiționale care să permită implementarea unor proiecte de anvergură este vitală pentru România şi pentru dezvoltarea comunităților locale.

Susținem cu tărie necesitatea creșterii numărului de parcuri industriale și conștientizarea de către autoritățile locale a necesității înființării unor astfel de entități cu acces la infrastructura rutieră şi feroviară şi la utilități, oferind costuri reduse în ceea ce privește terenul. 
 
Invit autorităţile locale care au reușit realizarea unor poveşti de succes de a ni se alătura în demersul nostru de a le convinge şi pe celelalte autorităţi locale să înființeze parcuri industriale. România deține 73 de parcuri industriale. În jurul nostru, la nivelul anului 2013, numai Ungaria avea 220 de parcuri industriale, Polonia – 210, Cehia – 200, Slovacia – 85.
 
În ultimele luni au fost intensificate eforturile în vederea identificării potențialelor spații investiționale şi pentru a răspunde cererilor venite din partea companiilor străine interesate de dezvoltarea de proiecte greenfield în România.

Am constatat cu satisfacție existenţa unor spații noi ce pot fi incluse în lista posibilelor opţiuni pentru proiectele aflate în faza de prospecție a procesului decizional. Aş dori să menţionez parcurile industriale de la Ocna Mureș, Câmpia Turzii (Tetarom 5), Turda (Industrial Park) şi Șelimbăr Sibiu. 
 
Ne dorim mai multe asemenea inițiative şi în zonele ce nu au atras valori semnificative de investiţii străine directe, am demarat un proiect de promovare regională. Parcurile industriale constituie în sine o investiție, dar reprezintă şi vectorul care prin atragerea de capital va aduce sume importante la bugetul local, know-how şi tehnologie, locuri de muncă şi creșterea competitivității şi a nivelului de trai la nivel regional. 
 
Ele pot deveni incubatoare de afaceri şi pot contribui într-o măsură semnificativă la poziționarea României ca pol regional în anumite domenii (IT sau automotive).  România a evoluat către atragerea de proiecte investiționale cu valoare adăugată ridicată, digitalizarea producției și implementarea conceptului de Smartindustry – Industrie 4.0.

Oferta de potențiale spații de implementare a acestor proiecte trebuie să evolueze în ritm similar pentru a răspunde necesităților noilor trenduri în domeniul atragerii investițiilor străine ce începe să se contureze şi la nivel național”. Ministrul Economiei a participat la forumul „Potenţialul strategic al reţelei de parcuri industriale”, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României. 

Comenteaza