Ministrul Mediului de Afaceri se laudă cu două fabrici din Cluj

Ministrul Mediului de Afaceri se laudă cu două fabrici din Cluj
Unitatea de producție a componente pentru avioane Sonaca, creată în comuna Moldovenești, presupune o investiție de 12 milioane de euro și va crea 200 de locuri de muncă, potrivit raportului pe 2017 al ministrului Ilan Laufer.

Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) (foto) a anunțat că va angaja 30 de montatori de structuri aeronautice ca urmare a creșterii capacității de producție și a cumpărat teren pentru o nouă fabrică. Uzina a fost inaugurată anul trecut. 

Compania este cunoscută pentru producerea de componente pentru aripi şi este considerată ca lider în domeniu, fiind furnizor pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Construirea fabricii a durat 18 luni.  

Investiția realizată de SAT a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, de 24,1 milioane de lei, dintr-o investiţie de 52 de milioane. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat companiei belgiene un împrumut de 8,5 milioane de dolari pentru construirea fabricii. 

Fabrica se ocupă de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de gigantul aerian. Grupul deține unități de producție în România, China, Canada și Brazilia. Sonaca are 2.500 de angajaţi şi este deținută de statul belgian, prin Wallonia Regional Investment Company.

O altă investiție din Cluj prezentată în raport este ACS Industries Turda, companie americană care va angaja 130 de oameni, în cadrul unei investiții în industria automotive de 5 milioane de euro. Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a prezentat rezumatul activității derulate în anul 2017. 

La 18 ianuarie portofoliul Invest România, subordonată MMACA, cuprindea 109 de proiecte de investiţii aflate în derulare. Valoarea totală investiţiilor declarate este de 2,5 miliarde euro, iar numărul noilor locuri de muncă declarate, de 25.000.

Împărțirea celor 109 de proiecte din punctul de vedere al sectoarelor este: industria auto, IT&C, centre de externalizare servicii, electrocasnice, agricultură, biotehnologii & biomasă, logistică, aeronautică, industria echipamentelor medicale.

Cele mai mari proiecte concretizate au fost Yikdiz Energie Pitești (150 de milioane de euro), Arctic Dâmbovița (104 milioane), Rokul Ploiești (70 de milioane), Timken Ploiești (60 de milioane). “Prioritate pentru Invest România este de aducere a celui de-al treilea producător auto pe piaţa românească”, a spus Laufer.

Proiecte concretizate în România

YAZAKY Japonia Brăila, auto - 30 mil. euro (2.200 angajați).
YILDIZ ENTEGRE Turcia Pitești, industria lemnului 150 mil. euro (450 angajați)
CALSONIC KANSEI Ploiești, auto, 30 mil. euro, în derulare, (150 angajați).
ROKUL DANEMARCA Ploiești, materiale construcții, 70 mil. euro (150 angajați)
SONACA BELGIA AERONAUTIC Turda, 12 mil. euro (200 angajați)
ACS INDUSTRIES SUA Turda, auto, 5 mil. euro (130 angajați)
ARCTIC TURCIA DÂMBOVIȚA, White Goods, 104 mil. euro (500 angajați)
TIMKEN SUA Ploiești, rulmenți, 60 mil. euro (120 angajați).
ROK1 JAPONIA Arad, filtre auto, 6 mil. euro (100 angajați)
CRF Health UK Iași, IT&C (200 angajați)
HEXA WARE INDIA București, IT&C (200 angajați)
VOXPRO UK București, IT&C (150 angajați)
INTERGLOB TECH INDIA București, outsourcing travel (100 angajați)
LITING CHINA Brăila, corpuri iluminat, 6 mil. euro, (300 angajați)
PRYSMIAN ITALY- Slatina, fibră cablu optic, 22 mil. euro (1.400 angajați)
Parteneriat BMW industria 4.0, IT
Computer Generated Systems SUA, IT (1.500 angajați)

Sursa: MMACA

Comenteaza