Noile apartamente ale Clujului: blocuri mici, preţuri mari

Noile apartamente ale Clujului: blocuri mici, preţuri mari
Proiectele dezvoltatorilor pentru zona centrală nu se apropie de dimensiunile turnurilor din boomul imobiliar. Preţurile apartamentelor amplasate aici sunt la limita superioară din oraş.

Societatea Coratim, care a construit mai multe blocuri în ultimii ani, are pentru 2013 un proiect cu o altă ţintă de clienţi: un imobil de mai mici dimensiuni, dar amplasat în zona centrală, cu preţuri mult peste cele practicate în celelalte ansambluri.

Proiectul, deocamdată încă în lucru, ar urma să fie realizat pe un teren de 836 mp, pe str. Croitorilor. Imobilul de două etaje va avea spaţii comerciale la parter şi nouă apartamente. Cu toate că de anul trecut dezvoltatorii au în pregătire un alt proiect rezidenţial, de case, în zona Borhanci, prioritar pentru anul în curs este acum imobilul din centru, cu apartamente la 1.250 euro/mp. „Proiectul va fi chiar în zona centrală, aproape de Piaţa Mihai Viteazul. Tocmai de aceea preţurile sunt mai mari - datorită poziţionării, şi a faptului că terenul a fost foarte scump. Vrem să ne apucăm de lucru imediat ce obţinem autorizaţiile necesare şi, teoretic, lucrările pot fi gata în trei luni. Sunt mai optimism privind vânzările chiar decât în cazul ansamblului de pe Calea Turzii, unde mai avem doar câteva apartamente de vândut. În cazul blocului din centru, estimez că până la finalizare toate locuinţele vor fi vândute", spune Daniel Dumitraş, asociat în Coratim.

În zonă a fost recent promovat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism un proiect mixt, pentru care beneficiarul - operatorul din domeniul salubrităţii Florisal - are la dispoziţie un teren de 3.600 mp. Clădirile de 4-5 etaje proiectate în zona străzilor Constanţa - Ploieşti vor avea comerţ la parter şi birouri şi apartamente pe etaje. Conform analizei companiei Darian privind piaţa imobiliară în al doilea semestru din 2012, în zona ultracentrală apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.200 euro/mp. Locuinţele din imobilele noi sunt scoase pe piaţă cu preţuri similare. Pe Bd. 21 Decembrie, în ansamblul vecin cu viitorul hotel Hampton, apartamentele disponibile, în curs de finalizare, vor fi scoase la vânzare cu peste 1.200 euro/mp, au anunţat dezvoltatorii. Preţul mediu al apartamentelor noi s-a menţinut constant pe parcursul anului trecut, respectiv 984 euro/mp, potrivit Darian.

Zona din spatele Pieţei Mihai Viteazul, cea a Pieţei Abator şi cea a fostei fabrici Flacăra se numără printre cele vizate în anii de vârf imobiliar de proiecte de turnuri de până la 20-22 de etaje. Printre acestea, proiectul Riverfront din Piaţa Abator, cel al companiei germane LBBW, proprietarul terenului fostei fabrici Flacăra sau Europa Business Center, un imobil de birouri şi servicii, proiectat pentru o parcelă de la intersecţia străzilor Ploieşti şi Constanţa. Niciunul dintre aceste proiecte nu s-a concretizat în teren. Noul Plan Urbanistic General (PUG) prevede aceste suprafeţe ca zone mixte, tot cu indici favorabili, raportat la posibilităţile de construire în oraş, dar cu un regim de înălţime mediu: şapte etaje. Noile reglementări ar fi în acord cu piaţa, infrastructura şi peisajul oraşului, consideră echipa PUG.

 

Etichete
Comenteaza