Noile şantiere ale Clujului

Noile şantiere ale Clujului
Dezvoltatorii unui centru medical în Tetarom sau ai unor locuinţe în Mănăştur, beneficiarii unui proiect de cămin privat şi ai unei clădiri de birouri lucrează la proiecte.

Imotrust Arad, Hold Invest, CBC Development Design sau Electrogrup se numără printre societăţile cu proiecte în proces de avizare, potrivit listei de certificate de urbanism emise luna trecută de Primăria Cluj-Napoca.

Luna trecută, dezvoltatorii de la CBC au obţinut certificatul de urbanism de informare, necesar reconversiei centrului de afaceri din parcul industrial Tetarom I în spital. Centrul Integrat de Business Global Plaza, ridicat la "roşu", se transformă în Centrul de Sănătate Transilvania. Clădirea din Tetarom I a fost ridicată şi urmează să fie amenajată pentru noua destinaţie. Lucrările ar trebui să înceapă în acest an, deşi intenţia de reconversie a fost anunţată cu mai bine de un an şi jumătate în urmă. Valentin Nica, asociat în CBC, a menţionat că dezvoltatorii lucrează la proiect şi, în paralel, la pregătirea finanţării. Numărul maxim de persoane angajate va fi de 210, iar noul centru va avea servicii disponibile în toate specializările medicale.

Studium Construct are în curs de autorizare un proiect pentru un complex mixt: cămin studeţesc şi aparthotel. Societatea a prezentat recent în şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism proiectul unui ansamblu pe str. Plopilor, cu imobile ce ar ajunge până la 10 etaje. Proiectanţii au menţionat că beneficiarul privat încearcă o asociere cu două universităţi clujene pentru realizarea acestui proiect. Membrii comisiei au amintit de precedente astfel de proiecte în care camerele de cămin de pe planşe se transformă în realitate în apartamente, ulterior vândute, aşa că arhitecţii au fost nevoiţi să aducă modificări proiectului. Numărul de locuri de parcare s-a adaptat regulii 1 la 1, valabilă pentru locuinţe, dar proiectul va avea nevoie de completări.

Imotrust Arad a solicitat documente de informare pentru o parte din terenul prins în Planul Urbanistic Zonal "Mănăştur Sud Făget, elaborare PUZ - PUD, modificare parametri urbanistici la PUZ - PUD, aprobat cu hotărâre de Consiliu Local din 2007 şi construire imobile de locuinţe, împrejmuiri amenajări exterioare, drumuri, sistematizare", potrivit listei de certificate. Proiectul pe care beneficiarii l-ar vrea orientat spre locuinţe colective depinde însă de obţinerea autorizaţiei, negocierea finanţării şi evoluţia pieţei rezidenţiale. "Avem autorizaţii pentru două imobile, case, dar nu am dori să intrăm prea puternic pe acest segment. Avem în curs de autorizare blocuri de mici dimensiuni, pentru aproximativ 100 de apartamente. Să vedem dacă obţinem autorizaţiile şi cum obţinem finanţare, dar am vrea să începem, dacă nu apar şi alte crize. Proiectul e gândit etapizat, în primă fază vrem să începem trei imobile, cu 30 de apartamente", a spus Dan Şumălan, reprezentantul Imotrust Arad.

Segmentul de piaţă vizat este cel mediu, pentru apartamente de două-trei camere, la preţuri de 40.000-60.000 de euro. Societatea Hold Invest şi Simona Boeriu plănuiesc realizarea unei clădiri care să includă birouri, dar şi apartamente în regim hotelier în centrul istoric al oraşului. Beneficiarii au obţinut luna trecută un certificat de urbanism pentru restructurarea unui imobil existent pe str. Paul Chinezu şi construirea unei clădiri de birouri cu parter, două etaje şi un al treilea retras, care să includă şi spaţii de servicii şi activităţi culturale şi expoziţionale. Certificatul de informare privind posibilităţile de construire a fost solicitat în vederea pregătirii proiectului pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Lucrările sunt preconizate pentru toamnă.

Lidl a renunţat la proiectul din Mărăşti

Reprezentanţii societăţii Tele Distribution s-au informat pentru elaborarea unui PUD şi construirea unui imobil cu funcţiune mixtă (comerţ-servicii) pe str. Dâmboviţei. Aceasta avea în plan vânzarea unui teren de 5.000 mp către Lidl, dar germanii au renunţat la antecontract din cauza prelungirii procesului de autorizare. În consecinţă, Tele Distribution va trebui să identifice o altă destinaţie viabilă pentru suprafaţa din vecinătatea Expo Transilvania. De asemenea, Electrogrup propune realizarea unui sistem fotovoltaic de 10,8 kW pe Calea Turzii, unde compania îşi are sediul.

 

Etichete
Comenteaza