Noul boom imobilar al Clujului: spaţiile moderne de birouri

Noul boom imobilar al Clujului: spaţiile moderne de birouri
Volumul livrărilor de spaţii noi de birouri va fi în acest an de două ori mai ridicat în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov. Cererea pentru spaţiile moderne de birouri din aceste oraşe s-a dublat anul trecut.

La sfârşitul anului trecut, stocul modern de spaţii de birouri în cele patru oraşe menţionate a crescut cu 10%, ajungând la 493.000 mp. Totalul livrărilor de spaţii noi a însumat 43.000 mp, 83% din total înregistrându-se în Cluj-Napoca, potrivit unui raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Volumul spaţiilor de birouri ce urmează să fie livrate în acest an în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov va fi de două ori mai ridicat faţă de anul trecut, respectiv 96.000 mp. La finalul anului, stocul total de spaţii moderne de birouri va fi de 590.000 mp. În 2014, în principalele oraşe regionale s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de tranzacţionare de până acum - 55.000 mp de spaţii de birouri moderne. 
 
Clujul a fost cel mai activ oraş, urmat de Timişoara, Iaşi şi Braşov. Activitatea de tranzacţionare a fost împărţită între extinderi/ noi intrări - 43%, relocări - 20%, preînchirieri - 16%, renegocieri şi reînnoiri de contract - 21%. Cererea pentru spaţiile de birouri din afara capitalei a fost generată de companiile de tehnologie şi telecomunicaţii, cu 70% din tranzacţii, urmate de sectorul manufacturier şi industrial (30%). În 2014, rata de neocupare pentru spaţiile de birouri moderne era de 5% în Timişoara, 7% în Cluj-Napoca şi Iaşi, fiind uşor mai ridicată în Braşov - 10%. Nivelul preţurilor de închiriere pentru spaţiile de clasa A se încadrează în intervalul 13-15 euro/ mp/ lună în Cluj-Napoca şi în Iaşi, 12-14 euro/ mp/ lună în Timişoara, iar în Braşov chiriile sunt cuprinse între 11-12 euro/ mp/ lună.
 
"În comparaţie cu anii anteriori, piaţa de birouri din principalele oraşe regionale a înregistrat în 2014 o activitate de tranzacţionare mult mai diversificată. Acest fapt demonstrează că în aceste oraşe există chiriaşi cu o prezenţă îndelungată, care cunosc condiţiile pieţei şi care sunt deja la a doua sau a treia etapă de tranzacţionare",
a precizat Mihaela Gălăţanu, directorul departamentului de cercetare din DTZ. Piaţa de birouri din principalele oraşe va depăşi în 2015 rezultatele înregistrate anul trecut. "Activitatea de tranzacţionare din primul trimestru al anului şi nivelul de livrări anunţat pentru 2015 demonstrează că cele mai mari pieţe de birouri din afara capitalei devin din ce în ce mai atractive, atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru ocupanţii spaţiilor de birouri".
 
Cluj-Napoca a fost cea mai activă piaţă de birouri din 2014, în afara capitalei, din punctul de vedere al livrărilor de spaţii noi şi al cererii. Aici au fost livraţi 36.000 mp de spaţii de birouri în 2014, pentru 2015 fiind programaţi 43.000 mp. Printre proiectele ce urmează să fie finalizate se numără The Office - faza II, Liberty Technology Park - faza II şi Cluj Business Center - faza II. Cererea de spaţii de birouri a fost de trei ori mai ridicată în 2014 faţă de anul precedent şi a însumat 34.500 mp, suprafaţa medie tranzacţionată atingând 1.900 mp. Cu un stoc modern de 124.500 mp, Iaşi are a doua piaţă de birouri din afara capitalei, fiind, alături de Cluj-Napoca, cea mai activă în ceea ce priveşte livrările de spaţii noi din 2015.

Comenteaza