Numărul ofertelor dictează prețul cartierelor imobiliare / Garsoniere de lux la Cluj (TOP scumpiri și ieftiniri)

Numărul ofertelor dictează prețul cartierelor imobiliare / Garsoniere de lux la Cluj  (TOP scumpiri și ieftiniri)

După creșterile din lunile februarie și martie, în luna aprilie piața imobiliară din Cluj-Napoca a înregistrat o ușoară scădere. Prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.473 de euro, conform unei analize Blitz Imobiliare. 

Cartierele în care prețurile apartamentelor au scăzut 

Cea mai mare scădere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna aprilie prețul mediu este de 1.386 euro/mp, o scădere de 200 de euro/mp, comparativ cu luna martie. Alte scăderi de prețuri, dar mult mai temperate, s-au înregistrat în cartierele Gheorgheni, Central și Plopilor. Astfel, în cartierul Gheorgheni prețul mediu de vânzare pentru apartamente în luna martie este de 1.683 euro/mp, o scădere de 26 de euro/mp, comparativ cu luna martie. Iar în zona Centrală, prețurile apartamentelor au scăzut în luna aprilie cu 32 de euro/mp, de la 1.768/mp în luna martie la 1.736/mp în luna aprilie. "Putem remarca faptul că în cartierele în care s-au înregistrat luna trecută creșteri de preț spectaculoase, în luna aprilie acestea au scăzut, ajungând la un nivel similar cu cel anterior pentru respectivele zone", remarcă analiștii imobiliari. 

“Din perspectiva cererilor clienților, se poate observa o schimbare a zonei de interes în funcție de ofertă. Astfel, un client care avea ca și criteriu strict o anumita zona din cartierul de interes, cu un număr limitat de oferte, devine mai flexibil datorita ofertei mai variate din afara perimetrului definit inițial. Acest fenomen duce la scăderea cererii în anumite zone atrăgând totodată o corecție a prețului”, a explicat Ștefan Dumitraș. 

Cartierele în care prețurile apartamentelor continuă să crească

Luna aprilie a adus însă și creșteri semnificative a prețurilor la apartamente în unele cartiere. Astfel, cea mai mare creștere a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu. Aici prețurile apartamentelor au crescut cu 150 de euro/ mp, de la 1.715/mp în luna martie la 1.865/mp în luna aprilie. În cartierul Europa s-a înregistrat o creștere de 93 de euro/mp la prețurile apartamentelor, de la 1.288 euro/mp în luna martie la 1.381 euro/mp în luna aprilie 93.

Alte creșteri ale prețurilor s-au înregistrat în cartierele: Dâmbul Rotund creștere de 65 de euro/mp de la 1.318 euro/mp în luna martie la 1.383 euro/mp în luna aprilie. Între Lacuri creștere 61 de euro/mp de la 1.551 euro/mp în luna martie la 1.616 euro/mp în luna aprilie, Bună Ziua creștere de 58 de euro/mp de la 1.415 euro/mp în luna martie la 1.473 euro/mp în luna aprilie. Grigorescu, creștere de 56 de euro/mp de la 1.407 euro/mp în luna martie la 1.463 euro/mp în luna aprilie. Iris creștere de 45 de euro/mp de la 1.345 euro/mp în luna martie la 1.390 euro/mp în luna aprilie .

Prețurile apartamentelor de la periferie, din Florești și Baciu au crescut de asemenea; astfel, apartamentele din Baciu continuă să treacă de 1.000 de euro/mp. Astfel, în luna aprilie, prețurile apartamentelor au crescut cu 45 de euro/mp, de la 1.002 euro/mp în luna martie la 1.047 euro/mp în luna aprilie. Și în Florești prețurile au înregistrat o ușoară creștere de 28 de euro/mp. În luna aprilie, prețul mediu a fost de 859 de euro/mp, în timp ce în luna martie acesta a fost de 831 euro/mp.

”Interesul cumpărătorilor crește proporțional cu avantajele oferite de zona de interes. Însă descoperirea de noi zone, învecinate cu “kilometrul 0” al cartierului dorit, scoate la suprafață o maleabilitate care, respectând criteriile cumpărătorului, poate deveni cheia spre succesul achiziționării noii locuințe dorite, ” a punctat Ștefan Dumitraș.

Creșteri de preț spectaculoase pentru garsoniere

Garsonierele au înregistrat o creștere de preț semnificativă în luna aprilie. Astfel, în cartierele Bună Ziua, Iris și Mănăștur prețurile acestora s-au majorat, cea mai mare creștere fiind înregistrată în cartierul Mănăștur, 231 euro/mp. 1.580 euro/mp în luna aprilie comparativ cu 1.349 euro/mp în luna martie. În cartierul Iris s-a înregistra o majorare de 189 de euro/mp. În luna martie, prețul mediu pentru garsoniere a fost de 1.426 euro/mp în timp ce în aprilie a a juns la 1.615 euro/mp. În cartierul Bună Ziua, prețul a crescut cu 77 de euro, de la 1.448 euro/mp în luna martie la 1.525 euro/mp în luna aprilie.

 

Comenteaza