O deputată britanică cere un moratoriu privind importul de carne din UE

O deputată britanică cere un moratoriu privind importul de carne din UE
Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut, duminică, un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează AFP.

"Cred că ar trebui să existe un mortatoriu pentru toată carnea" ce provine din Uniunea Europeană "până la determinarea sursei contaminării", a declarat Anne McIntosh pentru BBC.

Deputata, membră a Partidului Conservator al premierului David Cameron, a înaintat deja această cerere săptămâna trecută, la începutul scandalului, când a fost descoperită carne de cal în carne vândută în Marea Britanie şi Irlanda.

"Trebuie să restaurăm foarte rapid încrederea consumatorilor şi, repet, nu este nicio problemă cu carnea de vită britanică. Există un sistem de trasabilitate în funcţiune (...). Cumpăraţi carnea de vită de la supermarket sau de la măcelarul vostru", a adăugat Anne McIntosh.

Importante cantităţi de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carnea pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină 100 la sută vită.

Carnea pentru friptură (steaks) a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel.

Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Opoziţia laburistă britanică susţine că un moratoriu privind carnea ce provine din UE ar fi o "reacţie instinctivă" care nu ar răspunde problemei.

"Trebuie să fim foarte prudenţi înainte de a pune în aplicare măsuri protecţioniste", a declarat Mary Creagh, care se ocupă de problemele alimentare în cadrul partidului laburist.

"Abatoare britanice exportă în Europa cal contaminat cu fenilbutazonă", un medicament folosit pentru tratarea durerii la cai, a afirmat ea pentru postul de televiziune Sky News. Or aceste animale sunt considerate ca improprii consumului din cauza "riscului pentru sănătate", potrivit autorităţilor sanitare britanice.

"Nu se ştie dacă abatoarele în cauză furnizează carne în Marea Britanie. Prin urmare, un moratoriu riscă să nu fie răspunsul adecvat", a apreciat Mary Creagh.

La rândul său, ministrul britanic al Sănătăţii, Jeremy Hunt, a reafirmat duminică faptul că produsele incriminate nu prezintă, în acest stadiu al anchetei, niciun risc pentru sănătate.

"În prezent, nu credem că există probleme pentru sănătate. Dar dacă va fi cazul, va fi evident o sursă gravă de îngrijorare", a declarat el pentru BBC.

Caricaturistul Sunday Times s-a delectat cu ramificaţiile franceze ale acestui scandal, duminică, prezentându-l pe Cameron la masă, uluit să găsească în farfurie un cap de cal cu figura preşedintelui francez François Hollande. Pe capul animalului este scris "cheval à la sauce hollandaise" ("cal cu sos olandez"), în franceză.

 

 

Comenteaza