O nouă șansă pentru proiectul de peste un miliard de euro al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești? Anunțul făcut de ministrul Energiei
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 04 Noi 2024, 16:15
- Economie
- Ascultă știrea
Denumit "proiectul de suflet" al ministrului energiei Sebastian Burduja, Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița - Lăpuștești, proiect estimat la peste 1 miliard de euro, stă pe loc de ani de zile, iar autoritățile se chinuie să-l transforme în realitate.
Ministerul Energiei din România şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect de importanţă strategică pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, informează ministerul printr-un comunicat.
Memorandumul a fost semnat în cadrul primei ediţii a Forumului Energiei România-Japonia, care se desfăşoară în perioada 4-5 noiembrie 2024, la Bucureşti. Forumul este organizat de Ministerul Energiei din România, Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia şi compania Wise Finance Solutions.
Potrivit sursei citate, forumul a accelerat proiectele comune ale celor două ţări în domeniul energiei, în special dezvoltarea energiei nucleare de generaţie nouă, extinderea capacităţilor de stocare a energiei regenerabile, producţia de hidrogen verde şi implementarea tehnologiilor de captare, utilizare şi stocare a carbonului.
"Forumul de astăzi nu este doar un schimb de idei, ci include asumarea unor angajamente concrete. Prin parteneriatele noastre, România îşi asumă rolul de lider regional în energia regenerabilă şi nucleară. Astăzi am făcut un pas concret în direcţia unei Românii mai sigure, mai competitive şi mai sustenabile din punct de vedere energetic. Sunt convins că prin această colaborare dintre experienţa administraţiei şi mediului privat din Japonia şi deschiderea României şi oportunităţile existenţe în ţara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relaţia bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producţia de hidrogen şi amoniac albastru, producţia de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc. Vorbim de investiţii de miliarde de euro care vor crea noi locuri de muncă şi vor asigura preţuri accesibile la energie şi securitate energetică pentru toţi românii",a precizat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Proiectul hidrocentralei de la Tarnița a fost prins și în Strategia energetică a României. Oportunitatea şi necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare şi pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti se bazează pe următoarele avantaje şi funcţiuni asigurate pentru sistemul energetic naţional de o centrală de pompaj:
- creşterea gradului de siguranţă al Sistemului Energetic Naţional (SEN);
- transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf; arbitrajul pieţei de energie electrică;
- rezerva de avarie de scurtă durată;
- reglajul frecvenţă-putere şi rezerva turnantă;
- furnizarea de rezervă reactivă şi reglarea tensiunii în SEN;
- schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;
- repunere în funcţiune SEN – black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de reţea în cazul în care se produce o pană de curent;
- implementarea şi gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiţii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.