O treime dintre vehiculele controlate în trafic de RAR la Cluj au avut probleme tehnice

O treime dintre vehiculele controlate în trafic de RAR la Cluj au avut probleme tehnice

36% dintre vehiculele verificate în trafic anul trecut de către Registrul Auto Român (RAR) la Cluj prezentau neconformități tehnice sau legate de acte.    

RAR a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 69.130 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor inspectorii au constatat că 31.607 (45,72%) aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase, fiind declarate drept neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27%), punți, jante, anvelope și suspensie (12%), șasiu, cadru și elemente atașate șasiului (10%)

RAR a depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni mai grave la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi, jante, anvelope şi mecanismul de suspensie. În cazul a 3.616 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

În urma controalelor desfăşurate de RAR şi de Poliţia Rutieră au fost aplicate 22.447 de sancțiuni, au fost retrase 17.938 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 413 vehicule și 113 inspecții tehnice periodice (ITP) au fost anulate.

În județul Cluj au fost verificate 2.780 vehicule. 36% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte, iar 173, pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite în 7,4% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,45% aveau probleme legate de identificare și 2,5% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În acest județ au fost aplicate 602 de amenzi contravenționale, au fost retrase 566 de certificate de înmatriculare și a fost suspendat un permis de conducere. În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR - Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.  

Comenteaza