ŞOC LA CLUJ. Buzoianu despre plecarea Nokia: Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia

ŞOC LA CLUJ. Buzoianu despre plecarea Nokia: Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia
Omul de afaceri Octavian Buzoianu a subliniat că mai multe dintre aşteptările pe care Nokia le avea de la noi şi noi de la Nokia nu s-au împlinit.

Omul de afaceri Octavian Buzoianu, unul dintre cei implicaţi în negocierile de aducere a finlandezilor la Cluj, a subliniat că impactul plecării Nokia de la Cluj este unul de nivel naţional. „Plecarea Nokia este o chestiune extrem de serioasă: la nivel naţional avem doar 2-3 investitori de acest calibru. În Germania (unde Nokia a închis fabrica înainte să deschidă facilitatea de la Cluj - n.red.), Nokia era o companie importantă din câteva sute. La noi, e una din două. Din informaţiile pe care le am din perioada în care eram aproape de proiect, sunt unele lucruri care nu au funcţionat, proiectul trebuia rediscutat. Au fost angajamente şi speranţe de ambele părţi. E adevărat că între timp a apărut şi criza economică mondială. Existau informaţii în piaţă privind activitatea Nokia şi necesitate de reaşezare a strategiei lor. Important pentru noi era cum se face această reaşezare. Puteam să fim acolo? E mare păcat, fiindcă am reuşit să facem ceva atunci (în timpul negocierilor pentru venirea Nokia). Au venit, au stat, au plecat. E o mare pierdere pentru Cluj, dar efectele se vor resimţi nu doar în economia judeţului, ci în cea naţională, Nokia avea o cifră de afaceri echivalentă cu 1% din PIB-ul naţional, era unul dintre pilonii economici ai României, alături de Dacia", a spus Buzoianu.

Acesta a mai amintit că prezenţa Nokia la Cluj a rămas la scară mică în raport cu anvergura gândită iniţial, în conceptul Nokia Village. „Urmau să vină şi alte companii, furnizori, se vorbea de 12.000 de locuri de muncă. De ce nu s-a întâmplat asta? Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia. Important acum este dacă se mai poate face ceva sau dacă decizia este una definitivă", a menţionat Buzoianu.

 

Comenteaza