ŞOC LA CLUJ Revolta de la Nokia

ŞOC LA CLUJ Revolta de la Nokia
O parte dintre oamenii care lucrau la fabrica de telefoane din comuna Jucu s-au adresat ZIUA de CLUJ pentru a relata condiţiile grele de lucru de acolo, raportate la salariul foarte mic.

Republicăm mai jos un text apărut în ZIUA de CLUJ în luna februarie, despre condiţiile de muncă la fabrica Nokia din Jucu

Publicăm mai jos un articol apărut în luna februarie, despre condiţiile de muncă de la fabrica Nokia din Jucu
Foştii salariaţi ai fabricii de telefoane mobile se plâng de ritmul în care sunt nevoiţi să lucreze şi spun că salariile sunt foarte mici, motive care i-au făcut să părăsească societatea. De la inaugurare, 500 de angajaţi au luat decizia de a-şi desface contractul de muncă, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ.

Alexandra (19 ani) a lucrat timp de două luni la fabrica din Jucu, prin intermediul Lugera&Maker, una dintre cele două companii de recrutare cu care lucrează pe plan local producătorul de telefoane. "Cum nu mi-am găsit în altă parte de lucru, am decis să mă angajez acolo şi am mers la firma care făcea angajări. Am fost informată de către Lugera că Nokia oferă gratis transportul şi mâncarea, plus 32 de cafele gratuite pe lună. De salariu să nu mai vorbim, au spus că e de 723 de lei pe lună, plus tichete de masă. Când am ajuns în fabrică, am văzut că nu totul era atât de roz precum mi se spusese", a explicat Alexandra. Ea a relatat că şefii urlau la ei "să facă cât mai multe telefoane, nu le păsa de absolut nimic".

Norma în fabrică era de 1.000 de telefoane la fiecare schimb de 12 ore. "Bineînţeles că la început nu am reuşit să mă ridic la nivelul aşteptărilor lor, pentru că totul era foarte nou pentru mine şi şefii nu aveau răbdare, urlau mereu", a mai spus fata. Ea a adăugat că mesele asigurate - una pe zi - erau tăiate din salariu; la fel transportul şi cafeaua. "Totul se trăgea din salariu. Mâncarea valora 180 de lei pe lună şi, sincer vorbind, era greţoasă! Salariul scris pe fluturaş era în valoare de 625 de lei, cel mai mic salariu posibil, nicidecum 723 de lei, plus mai multe tichete de masă impozitate", a arătat Alexandra.

Mădălin (20 de ani) s-a angajat la fabrică prin intermediul Lugera & Makler. A lucrat timp de şase luni, direct la linia de producţie. "Toţi ţăranii cu 8 clase au ajuns şefi din cauză că sunt nişte lingăi. Au plecat de la sapă şi au ajuns să fie supervizori sau să deţină alte poziţii importante în fabrică. Am avut şefă cu 8 clase", spune acesta. "În martie am lucrat 130 de ore şi am primit un salariu de vreo 550 de lei, iar în aprilie am făcut şi ore suplimentare, am ajuns la peste 200 de ore, şi am primit doar 70 de lei în plus (620 de lei în total - n. red.), deşi în contract se spune că orele suplimentare se plătesc dublu. Acum fac mai mulţi bani stând acasă decât dacă mergeam la serviciu şi ajungeam acasă frânt, fără poftă de mâncare", mărturiseşte Mădălin.

"Deşi încearcă să se menţină o ordine de provenienţă occidentală, deja s-a îmbâcsit cu spirit mioritic. Oamenii sunt promovaţi pe pile, tot timpul sunt angajaţi oameni noi (iar unii dintre cei vechi sunt daţi afară) ca să ia de la stat primele pentru angajarea şomerilor, criteriile de eficienţă rămân pe hârtie pentru că oricum pupincuriştii sunt cei câştigaţi, oameni fără minimă pregătire sau experienţă măcar în câmpul muncii sunt puşi supervizori (da, chestia cu 8 clase e adevărată). Am lucrat alături de oameni de 50 de ani (superharnici, tăcuţi, responsabili, în locul cărora au fost aduşi săteni cu aere de cocalari, absolut ineficienţi, leneşi, pentru un salariu mizerabil. Din nefericire, e atât de proastă situaţia încât mulţi rabdă fără să crâcnească pentru că nu au alte perspective. Câteva lucruri pozitive totuşi: curăţenia, igiena, masa", ne-a relatat un alt fost angajat.

Mulţi dintre salariaţii Nokia sunt aduşi, cu caracter temporar, de Lugera şi Trenkwalder. De altfel, Nokia nu a mai făcut angajări în mod direct încă din 2008, ne-a declarat Cristian Copil, preşedintele Sindicatului Liber Nokia. "Am citit în presă că se tăia transportul şi masa din salariu, mi se pare necredibil. Am rămas uimit. Acestea sunt drepturi care nu pot fi tăiate", a precizat Copil. Reprezentanţii Nokia şi Lugera nu au dorit să îşi facă publică poziţia. Salariile angajaţilor s-ar putea majora cu minimum 5% în acest an. Sindicatele au cerut o creştere de 20% şi păstrarea tuturor drepturilor, iar compania a oferit o suplimentare salarială de 5%. Oficial, salariile angajaţilor încep de la 1.000 de lei brut, la care se adaugă o masă caldă, două sandvişuri şi patru cafele pe zi, plus tichete de masă. Cei 4.000 de salariaţi lucrează în ture de câte 12 ore. Fabrica a fost deschisă în 2008 în parcul industrial Tetarom III, după investiţii de 60 de milioane de euro. Nokia România a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei şi un profit net de 159,3 milioane de lei.

„Nu am primit vreo reclamaţie împotriva Nokia sau intermediarilor săi. Când vor veni, le vom lua foarte în serios", Emilian Roşca, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă.

 

 

Comenteaza