Odiseea contribuabililor la Trezorerie. Ce cere Liga Întreprinzătorului Român

Odiseea contribuabililor la Trezorerie. Ce cere Liga Întreprinzătorului Român
Liga Întreprinzătorului Român cere socoteală Primăriei Cluj-Napoca, trezoreriei şi administraţiei finanţelor publice din judeţ, pentru că salariile personalului acestora sunt asigurate de contribuabili. Ca să faci operaţii prin Trezoreria Statului trebuie să pierzi o mulţime de bani, de timp şi de "efort intelectual", după cum spune LIR într-o scrisoare deschisă.

"Un contribuabil la Bugetul de Stat, atunci când are de făcut operații prin Trezoreria Statului, operații pe care tot Statul Român le-a impus prin lege, trebuie să piardă timp, bani și efort intelectual pentru a face astfel de operațiuni", spune Adrian Coroian, preşedintele LIR.

Problema reclamată de acesta începe când trebuie să afli dacă un anumit client finanțat de la bugetul de stat și-a respectat obligația contractuală de a plăti bunurile sau serviciile achiziționate. "Ca să putem află asta, în Uniunea Europeană în anul de grație 2013, în plină era a internetului și comunicațiilor mobile este necesar să ne deplasăm în centrul orașului. Pierdere de vreme și cheltuială, dar și încălcarea legii deoarece parcări libere în zonă nu prea găsești și toată lumea parchează ilegal în față instituției. După ce stăm la coadă la un ghișeu, că pe vremea comuniștilor, aflăm dacă am venit degeaba sau avem extras. Atenție, se poate întâmplă să nu avem extras dar banii să fie în cont, deci trebuie să mai stăm la o coadă la alte ghișeu pentru a face o interogare de șold", arată Coroian.


Acesta continuă: "după ce ne lămurim ce status avem, cu bani sau fără bani, în situația fericită în care partenerul de afaceri cel mai important, Statul Român, care are o pondere importantă din toate afacerile din țara noastră, a plătit, ne uităm la ceas. Trezoreria are program de muncă "la Stat" 4 ore pe zi pentru public (cel care îi plăteşte salariul), restul programului este nepublic. Și au și regim special la ordine de plată, care se pot edita și tipări doar pe calculator cu un soft special doar al lor iar numerar nu se poate ridica. Ύn situația fericită în care nu e foarte târziu și estimăm că putem face a doua cursă pe ziua respectivă la Trezorerie o luăm de la capăt. Ne întoarcem la firmă, tipărim ordinele de plată cu plăți sau transfer sold în banca comercială cu care colaborăm și revenim în centrul orașului. Din nou ne controlăm să nu ne prindă radarul, din nou parcam ilegal, din nou ne înarmăm cu răbdare și stăm la coadă la ghișeu și vine fericitul moment în care înmânam OP-urile la persoană de la ghișeu și așteptăm cu inima cât un purice să nu intervină ceva gen proprire, să nu se ia curentul sau să fie sistemul oprit câte o oră pentru mentenanța. Iar dacă totul a mers bine vom avea plățile făcute sau șoldul transferat a doua zi cel mai devreme".


LIR cere ca trezoreria să implementeze un sistem informatic care să permită interogări și operațiuni prin internet. "În prima fază până la implementarea sistemului se poate utiliza un call-center care poate furniza informații despre șoldurile clienților pe bază de ID și parolă telefonic. Dacă nu se poate face nimic sau nu se găsesc resurse materiale, măsura radicală ar fi desfintarea Trezoreriei Statului și transferarea operațiunilor făcute de această la băncile comerciale, așa cum a fost înainte de înfiinţarea Trezoreriei", sugerează Coroian. În plus, acesta cere ca Primăria să înfiinţeze parcări în faţa Trezoreriei, cu staționare temporară (5-15 min.) "pentru un flux civilizat al mașinilor cu care se face deplasarea că în orice stat civilizat al zilelor noastre în Europa, în timpul orarului de funcționare a Trezoreriei". Dacă Primăria nu poate face parcări, Coroian cere ca şoferii care parchează ilegal în timpul orarului de funcţionare a Trezoreriei să nu fie amendaţi.

Comenteaza