Olandezii au suspendat o investiţie de 6 milioane de euro

Olandezii au suspendat o investiţie de 6 milioane de euro
CSI Invest, parte a grupului cu activităţi în instalaţii de producţie şi transport al bunurilor de larg consum, şi-a amânat planurile pentru noua unitate ce urma să apară la Cluj.

Compania olandeză şi-a extins însă activitatea în actuala locaţie din zona industrială şi va continua să facă angajări la Cluj, a explicat conducerea CSI.

În 2011, societatea a anunţat că va construi o nouă fabrică la Cluj-Napoca, moment în care conducerea a menţionat şi că numărul angajaţilor se va dubla în următorii doi ani. CSI urma să înceapă lucrările în acelaşi an şi să finalizeze construcţia în cel mult 12 luni, conform primelor planuri. Ulterior, reprezentanţii companiei au explicat că termenul a fost amânat cu câteva luni, principalul motiv fiind opţiunea de a accesa inclusiv fonduri europene pentru realizarea investiţiei. Proiectul a fost acceptat, aşa că investiţia putea demara în 2012, potrivit reprezentanţilor CSI Cluj. În această vară proiectul a revenit în spaţiul public, primăria eliberând în august un certificat de urbanism solicitat de CSI pentru acelaşi obiectiv de pe Bd. Muncii, necesar pentru elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu şi construirea halei de producţie şi logistică, organizare de şantier şi amenajarea terenului.

Cu toate acestea, proiectul noii fabrici este suspendat, a explicat conducerea de la Cluj a companiei. „Proiectul este întrerupt, ca urmare a unei decizii a managementului companiei. Nu avem un termen privind reluarea sa. Decizia vine de la sediul central şi ţine de replanificarea tuturor investiţiilor la nivel de grup. Activitatea de la Cluj merge foarte bine, creştem în continuare, am ajuns la 290 de oameni, ne-am extins şi ca spaţiu în locaţia existentă, de la 12.000 la 14.000 mp. Am avut în 2013 o creştere foarte mare, de 30%, ca activitate, am crescut şi numărul angajaţilor în paralel cu creşterea comenzilor", a explicat Daniel Măluţan, administratorul CSI România.


„Un proiect depus în urmă cu 2-3 ani e gândit pe nevoile de la acel moment şi pe evoluţia previzionată atunci. Proiectul nostru a fost depus în 2010-2011, în plină criză, iar creşterile nu au fost prognozate chiar la nivelul la care au ajuns. Sigur că noi ne-am fi dorit acest proiect, aveam acolo maşini, utilaje de mare capacitate, ar fi eficientizat activitatea. Dar putem merge oricum înainte cu planurile, pentru că am investit şi aici unde suntem, în utilaje", a menţionat Măluţan.

Compania funcţionează într-o locaţie închiriată tot în zona industrială, iar mutarea într-un spaţiu gândit tocmai pentru necesităţile sale ar fi însemnat flux de producţie optim, eficientizarea în ceea ce priveşte consumul şi reducerea costurilor, după cum a explicat conducerea CSI decizia pentru noua investiţie. Societatea care avea 185 de angajaţi la începutul anului 2011 anunţa planuri de a ajunge la 400 de salariaţi în doi ani, în momentul în care se trasau planurile pentru noua fabrică. Valoarea investiţiei în noua unitate de producţie şi logistică a fost estimată la 6-8 milioane de euro.

Producţie industrială mai mare

În august producţia industrială din judeţul Cluj a urcat cu 8,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, potrivit datelor Direcţiei Regionale de Statistică. Comparativ cu primele opt luni din 2012, în aceeaşi perioadă din 2013 indicele producţiei industriale a fost de 104,1%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în august 2013 era cu 8,4% mai mare faţă de august 2012. Pe opt luni, indicele cifrei de afaceri este de 116,8% faţă de intervalul corespunzător din 2012. Pe parcursul acestui an, cele mai mari proiecte din domeniul industrial s-au concentrat în special în parcul industrial Tetarom III, cu Bosch şi De'Longhi "capete de afiş".

Comenteaza