Omul de afaceri Ştefan Vuza are opt concurenţi la preluarea Oltchim
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Iul 2017, 14:05
- Economie
- Ascultă știrea

"Oltchim, societate în reorganizare judiciară, anunţă încheierea în data de 6 iunie a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii. Societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi", potrivit conducerii Oltchim.
Printre ofertanţi se află Chimcomplex Borzeşti, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), care vrea preluarea activelor pentru a crea un gigant românesc în industria chimică. În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat holdingul american Tricon Energy, cu afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit ca administrator judiciar. Tribunalul Vâlcea a decis să confirme modificarea planului de reorganizare, certificând noua metodă de vânzare, prin nouă pachete de active.
Activele oferite spre vânzare sunt uzinele clor-alkali; uzina oxo-alcooli; uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site; vagoane cale ferată; procesare PVC; uzina petrochimică; VCM/PVC Râmnicu Vâlcea; uzina petrochimică Bradu - Piteşti; uzina anhidridă ftalică Râmnicu Vâlcea. Valoarea de piaţă a celor nouă pachete este de 293 de milioane de euro, preţul de pornire a vânzării fiind de 307 milioane.
Chimcomplex, membră a grupului SCR, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est. Activitatea sa principală constă în fabricarea şi în comercializarea produselor clorosodice, a clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici. Principalele produse sunt sodă caustică şi clor.
SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.
Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizare, AT Kearney Management.