Paradox la Cluj: există zeci de şantiere, dar zero locuri de muncă VIDEO

Paradox la Cluj: există zeci de şantiere, dar zero locuri de muncă VIDEO
Paradox la Cluj: există zeci de şantiere, dar zero locuri de muncă. Nu vorbim de o simplă coincidenţă, ci de muncă la negru, susţine directorul agenţiei de ocupare a forţei de muncă. Acesta cere să se treacă la controale, însă inspectorii de muncă spun că au început deja verificările pe şantierele Clujului.

În această perioadă, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă are peste 870 de locuri de muncă disponibile pentru clujenii şomeri, însă niciunul nu este în domeniul construcţiilor. Acest lucru i-a ridicat semne de întrebare şefului AJOFM.

"Inexplicabil pentru noi, pentru această perioadă, dar se şi simte din punct de vedere economic, în construcţii nu avem ofertă. Credem că Inspectoratul Teritorial de Muncă ar trebui să facă mai multe controale pe zona construcţiilor pentru că mergând prin oraş, observăm că sunt lucrări de construcţii, dar activitatea la noi din punctul de vedere al ofertelor nu se reflectă. Credem în continuare că în acest domeniu este muncă la negru", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Inspectorii ITM recunosc că în domeniul contrucţiilor se înregistrează cele mai multe cazuri de angajaţi fără contract de muncă, dar susţin că au luat deja măsurile necesare. Ei spun că, de la începutul verii, au efectuat numeroase controale şi au sancţionat angajatorii care nu respectau legislaţia.

"În iunie şi iulie au fost depistaţi 19 angajatori care practicau munca fără forme legale. La aceştia lucrau 42 de persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Totalul amenzilor aplicate pe munca nedeclarată a fost de 360.000 de lei", spune purtătorul de cuvânt al ITM Cluj, Corina Găvriluţ.

Amenda maximă care poate fi aplicată unui singur angajator pentru munca la negru este de 100.000 de lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă va continua controalele în domeniul construcţiilor şi în perioada următoare.

Comenteaza