Pasiunea pentru make-up, transformată în afacere la Cluj

Pasiunea pentru make-up, transformată în afacere la Cluj
| Foto: Facebook - Top Make-up & Beauty School Cluj

Școala de make-up de la Cluj-Napoca a Cameliei Comșa a strâns peste 400 de cursante. 

Camelia Comșa este licențiată în finanțe-contabilitate, însă după șapte ani în acest domeniu, ea a decis să urmeze drumul antreprenoriatului. De mai bine de nouă ani este make-up artist și cel mai recent fondator al Top Make-up & Beauty School din Cluj-Napoca, o şcoală care pregăteşte viitori make-up artişti, brow artişti şi cosmeticieni, potrivit ZF.

„Businessul acesta a început în urmă cu nouă ani, după ce am închis o altă afacere de care mă ocupam – am avut un restaurant şi alte două businessuri înainte. Partea de beauty mi-a plăcut foarte mult şi în dome­niul acesta am rămas cel mai mult. Am început prin a aduce produse profesionale de make-up din SUA. Am făcut acest busi­ness din nimic. Am crezut că voi rămâne pe partea de vânzare de produse, dar după ce am văzut că există mult potenţial în cursuri, am mers pe partea aceasta şi am dezvoltat şcoala de make-up. Până acum, am avut peste 400 de cursante din Cluj şi din alte oraşe ale ţării“, a povestit Camelia Comşa.

Medici și IT-iști, printre participanții la curs

Printre cursantele Top Make-up & Beauty School din Cluj-Napoca se numără atât cosmeticiene cu experienţă, cât şi tinere care vor să înveţe sau să îşi schimbe meseria. Un make-up artist poate câştiga şi 3.000 de lei în două-trei zile de muncă „Am avut fete care au terminat psihologia, medici. Nu au renunţat la profesie, dar lucrează şi ca make-up artist. Sunt şi fete din IT“, spune Camelia.

Conform Cameliei, este necesară o investiție de aproximativ 5.000 de euro, dar aici se pot adăuga cu ușurință investiții suplimentare din bugetul propriu.

Un curs de 10 zile costă între 500 și 1000 de euro

Un curs de iniţiere în make-up este struc­turat pe o perioadă de zece zile, având o durată de câte şase ore pe zi, după care se susţine un examen. Preţul pentru un astfel de curs este de 2.500 de lei. Totodată, există şi cursuri de perfecţionare în make-up, care pot dura între două şi zece zile, dar şi cursuri de specializare, care durează o lună şi costă 1.000 de euro.

Dacă au la bază mese­ria de make-up artist, cursan­tele pot să prac­­tice servicii de make-up artist, brow ar­tist sau extensii de gene.

Cursuri online în pandemie

În contextul pan­de­miei de COVID-19, antreprenoarea spune că a ţinut cursuri şi în online. Acest demers a fost susţinut de serviciile oferite de Vodafone. Cursurile din online se bazează pe videoclipuri live, care pot fi revăzute ulterior de către cursante în cadrul unui grup privat.

„Am trecut în online pentru că este cerere. Am dezvoltat în online partea de cursuri pentru stilizare sprâncene şi laminare, iar la perfecţionare de make-up am mers pe varianta înregistrată.“, spune Camelia.

Unul dintre cele mai importante planuri de dezvoltare pe care Camelia Comşa le are, este crearea unui centru de formare profesională pentru toate meseriile din zona de înfrumuseţare. Ea estimează că va putea demara acest proiect anul viitor sau în 2023. „Vreau să creez modul cât mai igienic şi cât mai profesional pentru fiecare meserie de beauty – make-up artist, hair stylist, nail artist, brow artist –, inclusiv pentru partea de cosmetică şi masaj.“

50.000 de euro ar fi costul pentru un astefl de centru de formare, iar finanţarea ar putea veni fie printr-o asociere, fie din fonduri nerambursabile sau credit bancar.

Câștiguri de 3.000 de lei în domeniu

Camelia Comşa susţine că domeniul de beauty este unul din care se poate câştiga foarte bine, în contextul în care există pregătire, implicare şi încredere. Spre exemplu, spune ea, în două zile, un make-up artist poate câştiga minim 3.000 de lei.

Acum, după toate aceste experiențe, Camelia susține că e antreprenor pe viață și că nu se mai întoarce la viața de angajat.

Comenteaza