Paszkany: “TriGranit a dat cu fundul de beton”

Paszkany: “TriGranit a dat cu fundul de beton”
Omul de afaceri se află acum în război total cu compania milionarului maghiar Sandor Demjan, cu care a făcut afaceri timp de mai mulţi ani.

Arpad Paszkany atacă dur grupul TriGranit, căruia îi anunţă sfârşitul. Între cele două părţi există un litigiu comercial cu privire la compania Polus Real Estate (PRE), ce trebuia să ridice Cartierul Tineretului în parteneriat cu municipalitatea clujeană. Acţionarii majoritari din PRE, două firme off-shore aparţinând TriGranit, nu au fost de acord cu realizarea unui parc fotovoltaic. Acesta se va face în parteneriat cu două companii americane, susţine Paszkany.

Milionarul clujean spune că a găsit investitori interesaţi de realizarea parcului fotovoltaic în locul celor de la TriGranit, cu care s-a asociat pentru Cartierul Tineretului şi cărora le-a propus regândirea proiectului imobiliar.

"Investitorii pe fotovoltaic sunt complet altcineva decât investitorii de la TriGranit, care este mort. TriGranit e gata! De când Sandor Demjan (preşedintele grupului - n. red.) a cumpărat loteria rusească, TriGranit a dat cu fundul de beton, zis pe româneşte. Luptă unii şi alţii pe mormintele TriGranit-ului şi pe acţiunile, şi pe banii mei, cu cât îmi datorează, din stânga şi din dreapta", a declarat ieri Paszkany. Acesta a precizat că există două companii americane interesate să realizeze parcul fotovoltaic. "Având o participaţiune din fosta societate, mi-am manifestat intenţia să mi-o menţin şi în această afacere, dacă este această oportunitate", a spus Paszkany. Potrivit acestuia, de gestionarea parcului se va ocupa societatea EnergoBit, care este şi acţionar la clubul CFR Cluj.

În calea realizării parcului fotovoltaic mai există un obstacol: votul consilierilor locali. Aceştia trebuie să voteze o hotărâre de consiliu local (HCL) prin care să-şi exprime acordul pentru transformarea Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic, deoarece terenul aparţine municipalităţii. În şedinţa CL din 10 mai, consilierii locali au respins proiectul prin care municipalitatea a făcut calculele de reconversie a proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic. Consilierii PSD au declarat că au reţineri faţă de proiect şi şi-au reiterat poziţia, exprimată de mai multe ori public şi în plen: pentru parcul fotovoltaic trebuie să se facă o nouă licitaţie. Când proiectul a fost supus la vot, a primit 14 voturi pentru partea celor 24 de consilieri prezenţi. Secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, a precizat că proiectul nu a fost aprobat, fiind nevoie ca două treimi din consilierii prezenţi să voteze pentru. Primarul Sorin Apostu a declarat că proiectul va fi modificat şi va fi supus din nou atenţiei CL, fără să precizeze când se va întâmpla acest lucru.

Paszkany crede că proiectul va primi girul consilierilor locali. "Nu e chestiune că nu sunt de acord cu conversia. A lipsit un vot ca să se întrunească o procedură, să zicem aşa, legală ca să existe două treimi de voturi. Putem vorbi de împotrivire când există un număr mai mare de voturi împotrivă decât pro. CL nu a întrunit două treimi, cât era legal necesar ca să treacă proiectul. Una este să votezi împotriva şi alta este să nu ai două treimi, dacă patru sunt plecaţi", a spus omul de afaceri. Proiectul HCL prevedea ca primăria să primească în schimbul celor 200 de hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe 3.500 MWh anual, timp de 49 de ani. În cifre, parteneriatul ar presupune 17,8 milioane de euro, la un preţ al energiei electrice de 105 euro/MWh, practicat de Electrica. Paszkany a pus eşecul investiţiei imobiliare pe seama crizei financiare.

ZIUA de CLUJ a relatat despre neînţelegerile dintre acţionarii PRE, legate de reconversia în parc fotovoltaic, cei majoritari opunându-se iniţiativei. Acţionarul minoritar, Arpad Paszkany (care deţine 13% din capitalul societăţii), şi-a asumat însă public proiectul. Adunarea Generală a Asociaţilor de la PRE a hotărât însă schimbarea administratorului Andreea Seboka, omul lui Paszkany, şi mutarea sediului firmei din clădirea Sigma Center. Hotărârea a fost atacată de Paszkany în instanţa comercială.

Esplanada a murit

Proiectul Esplanada, promovat de grupul TriGranit în colaborare cu Paszkany, se află pe lista celor mai importante proiecte imobiliare suspendate în ultimul an, întocmită de Daily Business.TriGranit Development România, ce intenţiona să dezvolte proiectul imobiliar din Bucureşti, evaluat la 1 miliard de euro, şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, din 1 aprilie. Autorităţile au încheiat în 2006 un memorandum de colaborare cu dezvoltatorul. Proiectul urma să fie dezvoltat

pe 10,7 ha şi să aibă o suprafaţă construită de 800.000 mp. Investiţia ar fi inclus clădiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidenţiale, cu destinaţie socială şi culturală.

Alin GOLBAN, Luminiţa SILEA
alingolban@ziuadecj.ro, luminitasilea@ziuadecj.ro

Comenteaza