Patron de terasă sancţionat pentru taxa Covid-19 inclusă în bonurile fiscale

Patron de terasă sancţionat pentru taxa Covid-19 inclusă în bonurile fiscale
| Foto: impact.ro

Unii patroni de terase au inclus Taxa de Covid-19 în bonul fiscal. Au început însă şi sancţiunile ANPC. Suma plătită de un patron de terasă a fost de 10.000 mii de lei. Proprietarii de terase sunt obligaţi să informeze clienţii despre această taxă, clientul decide dacă alege să rămână şi să plătească acest adaos.

Dacă te duci la o terasă să savurezi o cafea vei avea mai mult de plătit şi asta pentru că unii patroni de terase includ în nota de plată şi taxa de Covid-19.

Un patron de terasă din Bucureşti, a uitat să se asigure că fiecare client este informat despre această taxă, iar Protecţia Consumatorilor a luat măsuri.

„Astăzi am iniţiat un control operativ, în urma căruia un patron de terasă a fost sancţionat cu suma de 10.000 mii de lei deoarece a încălcat legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europenă privind protecţia consumatorilor. Vom continua monitorizarea locaţilor care au această taxă şi binenţeles în cazul unor reclamaţii se vor lua măsuri”, a declarat pentru Mediafax Preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

Dacă te întrebi cât de legală este această plată şi ce poţi face dacă nu vrei să o plăteşti, îţi spune chiar Avocatul Codrin Taralunga: ,,Taxa nu are nicio justificare economică, practic este un adaos comercial pe care patronii îl justifică ca fiind o acoperire a costurilor de distanţare. Clientul trebuie anunţat despre existenţa acestei taxe imediat după ce a ajuns la terasă şi este alegerea fiecărui client dacă vrea să o plătească sau alege să schimbe locaţia.”

Taxa de Covid-19 este calculată în funcţie de câte persoane au comandat pe bonul fiscal, astfel dacă ieşi cu un grup de prieteni la terasă, fiecare din voi veţi plăti acest adaos. Taxa a apărut pentru prima dată în Statele Unite, iar ulterior a fost preluată şi de unele ţări europene, printre care se enumeră şi Danemarca, Italia şi România.

Comenteaza