Pavilion iluminat în funcţie de anotimp pentru Parcul Caragiale
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:12
- Economie
- Ascultă știrea

Juriul naţional al “Arhetipuri” a stabilit opt
echipe finaliste din cele 219 proiecte înscrise. Un singur proiect vizează
Clujul, celelalte propuneri fiind realizate pentru Bucureşti,
Arhitecţii de la MCub au realizat proiectul unui pavilion destinat Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului, pentru care au gândit o “intervenţie simplă, discretă şi uşoară”. Spaţiul ar putea fi utilizat ca loc pentru concerte de pian, cununii sau lecţii de desen în aer liber pentru copiii şcolilor şi ai grădiniţelor vecine.
“Construcţia preia imaginile peisajului, reflectându-l. Stâlpii pavilionului vor fi placaţi pe cele trei feţe exterioare cu tablă de inox lucios, doar faţa interioară fiind vopsită mat, într-o nuanţă închisă de gri. Şezutul băncii creşte din pardoseală, având aceeaşi textură ca şi aceasta. Lăţimea băncii şi forma ei permit diverse situaţii de orientare: spre interior sau spre exteriorul pavilionului”, explică arhitecţii, în proiectul transmis ZIUA de CLUJ. Autori principali sunt arhitecţii Voicu Bozac şi Mircea Munteanu, colaborator pentru partea de iluminare a fost inginerul Marilena Maierean, pentru structură, inginerul Gabriel Urian, iar pentru vizualizarea 3D, arhitectul Cătălin Trandafir.
Aceştia au mai propus aşezarea unui nou pavaj peste cel existent, un “covor” cărămiziu de tipul celor utilizate la pistele de alergat. Acoperişul, descriind o calotă, va fi iluminat din interior. “Intensitatea şi tonalitatea luminii, de la alb cald spre alb rece, va putea fi personalizată, eventual, şi prin intermediul unui sistem controlat de la distanţă. Astfel, vor putea fi aplicate mai multe scenarii, ţinând cont de anotimpuri, evenimente spontane sau programate, sărbători”, susţin arhitecţii.
“Acest proiect are valoare de arhetip, respectând atât situl, cât şi natura. Reprezintă idealul pavilionului clasic de parc, mergând înapoi până la înţelesul antic grecesc pentru astfel de structuri. Funcţionează nu doar ca o destinaţie plăcută pe timp de zi, în timpul nopţii acoperişul, o structură ultrauşoară din PVC care poate fi luminată din interior, oferind un element luminos neaşteptat parcului”, este aprecierea juriului.
Jumătate dintre
proiectele finaliste au fost gândite pentru locaţii din Bucureşti (două pentru
Piaţa Victoriei şi două pentru Parcul Herăstrău), Ploieştiul este reprezentat
de un proiect pentru Bd. Republicii, iar celelalte echipe câştigătoare au
elaborat propuneri pentru Platforma şah
în aprecierile făcute de juriu se regăsesc un proiect ce prezintă 303 stâlpi înalţi de 4 m, cu diametre diferite, pe terenul delimitat din Piaţa Victoriei, un altul este o structură simplă lângă bulevardul principal din Ploieşti, iar un pavilion adăposteşte o colecţie de fotografie şi oferă un punct de belvedere în Parcul Herăstrău. Un podium simplu, care poate fi ridicat sau coborât după necesitate, “apare” în acest parc, o serie minimalistă de porţi ce formează un coridor a fost propusă pentru Parcul Central din Braşov, un proiect a fost amplasat într-un cartier-dormitor comunist în Sibiu, iar o “Casă a grădinii” cu potenţial de atractor social a fost propusă pentru Piaţa Victoriei.
Marele premiu: 11.500 de euro
Fiecare proiect finalist va primi un premiu de 1.500 de euro şi intră în cursa pentru marele premiu de 11.500 euro. Concursul “Arhetipuri” are două etape şi se desfăşoară în perioada 19 aprilie - 7 august 2010.