Foto Pensionarele de la Cluj care au ajuns cu afacerea lor în America și Europa. Produsele sustenabile ale bunicuțelor se găsesc în casele din toată lumea

Pensionarele de la Cluj care au ajuns cu afacerea lor în America și Europa. Produsele sustenabile ale bunicuțelor se găsesc în casele din toată lumea
| Foto: Captură video - observaornews.ro

Trei bunicuțe dintr-un sat aproape de Cluj-Napoca au transformat un vechi obicei meștesugăresc într-o mică afacere de succes, care are desfacere în marile țări din Europa și chiar în Statele Unite ale Americii.

Trei pensionare din Sânnicoară, comuna Apahida, județul Cluj, care țes la război preşuri din blugi reciclaţi, au transformat această pasiune într-o adevărată afacere, care vinde bine și în occident, și peste ocean. 

„Uite, vedeţi, ăsta e sulul, sulul războiului. Aici avem o botă cu care legăm firele. Le-am legat, vedeţi cum se vede, toate firele pe care le vedeţi acolo, le-am pus aici pe sul şi începem ţesutul", spune Rodica Luca pentru observatornews.ro.

Preșutile de la Cluj se vând în Europa și America

Angela, Rodica şi Maria, trei bunici cu simț de antreprenor, au reușit readucă la viaţă meşteşugurile învăţate din bătrâni. Acestea lucrează de dimineața până seara la războiul vechi de 100 de ani, într-o casă din satul clujean Sânnicoară.

Totul a început după pensionare, ca o șezătoare sătească și a luat forma unei mici afaceri, care şi-a câştigat rapid faima în online. Iar comenzile pentru produsele sustenabile au început să curgă din ţară, dar şi de peste hotare.

„Preşurile au ajuns în Danemarca, în Olanda, în Belgia, în Statele Unite şi în România peste tot", a declarat Angela Măcicăşan. „Se încadrează foarte bine. Vreau să iau unul lung aici pe tot holul ăsta şi pe culoarul celălalt şi să le folosesc", a declarat Virginia Păcurar, clientă.

Bunicuțele de la Cluj donează o parte din profit.

Blugii poluează cel mai mult în industria textilă. Pentru confectionarea unei singure perechi se folosesc 7.000 litri de apa, cam cat bea un om in 10 ani. Asta în condițiile în care, în fiecare an se produc 2 miliarde de perechi de blugi. Bunicuţele se înscriu astfel într-un trend global de succes, al sustenabilităţii şi grijii faţă de mediu.

„Au dat astfel o nouă viaţă unor obiecte care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi. Aceasta înseamnă să fii sustenabil în ziua de azi, să-ţi pese şi să găseşti resurse", a declarat Claudia Nicolau-Penda, creator grup sustenabilitate. Un metru de covor din blugi costă 50 de lei, Din iar din profit, cele trei femei susţin activitatea atelierului şi donează în scopuri sociale.

 

Comenteaza