Pensionarii, mai tari decât bugetarii

Pensionarii, mai tari decât bugetarii
Curtea Constituţională a decis că tăierea salariilor se poate face, însă de pensii nu se atinge nimeni. Urmează majorarea taxelor, susţin specialiştii.

 Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională. în aceeaşi categorie se încadrează recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. în schimb, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este legală, potrivit CCR. 

 

Articolele incriminate de către CCR sunt nr. 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi nr. 1, litera c, din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. în consecinţă, CCR a decis că pensiile nu vor mai fi reduse în baza acestor legi. Cum aceste măsuri făceau parte din pachetul negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea obţinerii unui nou împrumut, decizia Curţii ar însemna reluarea negocierilor.

 

 Premierul Emil Boc a dat asigurări că guvernul deţine un plan de rezervă pentru reducerea deficitului bugetar. Fără să dea detalii, Boc a spus că va relua discuţiile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi că va adopta noile măsuri în scurt timp. “Vreau să îi asigur pe cetăţenii români că ştim ce avem de făcut şi că avem pregătit un plan de măsuri alternativ”, a subliniat premierul. în mod normal, cea de-a cincea tranşă de la FMI ar fi trebuit să fie virată în conturile Băncii Naţionale a României (BNR) până la sfârşitul lui iunie.

 

“Această decizie înseamnă, din start, majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 16 la 21-22%. Totuşi, numai reducerile salariale nu vor avea niciun efect. Indiferent de ce se va decide, dacă nu vom avea măsuri de relansare economică, va fi foarte rău. Dacă până în toamnă nu se face ceva pentru economie, următorii trei ani vor fi pierduţi”, spune Adrian Coroian, preşedintele Ligii întreprinzătorului Român. “Este posibil să se umble la TVA şi la cota unică. Ca impact mediatic va fi mai bine fiindcă lumea va vedea că nu se umblă la pensii, dar din punct de vedere economic va fi mai grav fiindcă aceste creşteri de taxe se vor resimţi negativ în consum”, consideră analistul financiar Adrian Robescu.

 

Singurii care se bucură de pe urma deciziei sunt pensionarii. “Ar fi fost cumplit dacă ne reduceau şi amărâta aceasta de pensie. Eu am 725 de lei, iar soţul va avea 750 de lei de luna viitoare. Nu ne mai puteam descurca, şi aşa este greu. Avem un credit de plătit. Copiilor le-a scăzut salariul şi îi ajutam cum puteam. Oricum va fi greu”, ne-a mărturisit o pensionară din Cluj-Napoca.

 

Reprezentanţii bugetarilor se gândesc la noi proteste. “Unele zvonuri spun că s-a decis diminuarea cu 25% a fondului de salarii, nu a salariilor individuale. Acest lucru ne-ar permite o recalculare a salariilor. Oricum, din momentul în care devine lege, nu mai avem ce să spunem. Noi avem în calcul noi greve, cu începere din septembrie”, avertizează Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

 

Leul şi Bursa, la pământ

 

Decizia CCR a avut un răspuns imediat pe piaţa financiară şi pe piaţa de capital. La câteva minute de la anunţarea deciziei, Banca Naţională a României (BNR) comunica un curs de referinţă de 4,2808 lei/euro.

 

 La Bursa de Valori Bucureşti deprecierile se ţineau lanţ cu câteva minute înainte de închiderea şedinţei. Indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, afişa o depreciere de -5,28%, iar BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, una de -9,73%.

 

Comenteaza