Percheziții la Delgaz Grid Cluj. Compania ar fi umflat artificial facturile

Percheziții la Delgaz Grid Cluj. Compania ar fi umflat artificial facturile

Sediul din Cluj al distribuitorului german de gaz Delgaz Grid a fost percheziționat în cadrul unei anchete în cadrul căreia există suspiciunea că acesta ar fi mărit prețurile cu 10% ca urmare a raportării de defecțiuni inexistente.

Percheziţiile, efectuate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au avut loc la 21 de sedii ale companiei.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018-2019, la nivelul unuia dintre centrele de operațiuni ale societății, ar fi fost modificate fișe de defect, raportându-se un număr mai mare de defecte cu pierderi de gaze naturale.

Astfel, ar fi crescut, în mod artificial, consumul tehnologic la nivelul societății, care ar fi fost transmis, lunar, către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și ar fi fost acceptat la stabilirea tarifelor de distribuție a gazelor naturale, impactul valorii totale fiind de 10,4%.

Prin transmiterea acestor date, societatea ar fi indus în eroare instituția care reglementează activitatea în domeniu, iar acest lucru ar fi condus la stabilirea unor tarife eronate de distribuție a gazelor naturale. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, fiind începută urmărirea penală in rem.

La nivelul companiei se desfășoară un control privind o situație, aflată în atenția organelor de aplicare a legii, referitoare la fluxurile specifice distribuției de gaze naturale, au transmis oficialii Delgaz Grid.

“Investigația autorităților este sprijinită de compania noastră prin furnizarea rezultatelor unei anchete interne, desfășurată pe parcursul anului 2019. În toate situațiile de acest fel, compania noastră cooperează deplin și transparent cu autoritățile, cărora le pune la dispoziție cu celeritate toate documentele și informațiile necesare. Delgaz Grid îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor aplicabile în toate activitățile pe care le desfășoară”, a transmis compania.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.000 km în partea de Nord şi de Vest a României şi una de electricitate de 81.900 km în Moldova.

Comenteaza