Pescarii din Delta Dunării vor să fie exceptați de la e-Factura. Președinte federație: „Niciun contabil nu vrea să-i ia”

Pescarii din Delta Dunării vor să fie exceptați de la e-Factura. Președinte federație: „Niciun contabil nu vrea să-i ia”
| Foto: ileana_bt - Depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

Preşedintele Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) afirmă că pescarii ar trebui exceptați de la sistemul e-Factura și că va face o solicitare în acest sens.

Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) doreşte ca pescarii să nu fie obligaţi să folosească semnătura digitală, în condiţiile în care aceştia apelează rar la mijloace electronice şi la serviciile unui contabil.

Preşedintele FOPDD, Lucian Sanda, a declarat vineri, pentru Agerpres, că va solicita Ministerului Finanţelor ca sistemul e-Factura, obligatoriu de la începutul acestui an în România, să nu fie aplicat şi pescarilor din Deltă, cu atât mai mult cu cât aceştia plătesc impozit pe norma de venit.

Președinte federație: I-am învățat greu să elibereze facturi și chitanțe / Niciun contabil nu vrea să-i ia

„Ei plătesc o normă fixă la stat şi pot elibera facturi şi chitanţe - i-am învăţat destul de greu şi asta, iar uneori sunt poate ajutaţi de cherhanale. Să-i mai punem şi pe calculator să facă semnătură digitală e mult peste puterile lor şi niciun contabil nu vrea să-i ia. Având normă fixă, nu necesită contabilitate. Dacă-i obligăm acum să meargă la un contabil să-i preia pentru o semnătură digitală şi o raportare de e-factura, nu-i ia nimeni", a afirmat Lucian Sanda.

Liderul pescarilor a adăugat că în memoriul pe care-l va trimite Guvernului va solicita menţinerea pescarilor din Deltă în sistemul de facturare aplicat până în acest an.

„Vrem ca pescarul să rămână în sistemul obişnuit de facturare, pentru că prima vânzare a peştelui se face la cherhana. Pescarul nu intră în contact cu comercializarea peştelui. El nu interacţionează cu piaţa şi considerăm că sistemul e-factura trebuie aplicat de la cherhana, acolo unde are loc prima vânzare", a mai spus Lucian Sanda.

Potrivit acestuia, un pescar din Delta Dunării plăteşte anual statului 4.000 de lei impozit pe norma de venit.

Comenteaza