Planuri mari pentru Cluj: Stațiune ultramodernă de schi, ca în Austria, cu zeci de km de pârtii

Planuri mari pentru Cluj: Stațiune ultramodernă de schi, ca în Austria, cu zeci de km de pârtii

Clujul ar putea deveni un adevărat punct de atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă, dacă administrația județeană pune în practică ideea realizării unei stațiuni cu un domeniu schiabil în masivul Vlădeasa.

Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, a vorbit, zilele trecute, la un post de radio, despre planurile administrației pe care o conduce vizavi de stațiunile din județ.

„Mi-aș dori ca la Băișoara să unim cele două pârtii, pârtia veche cu cea de la Buscat. Ar fi ideal. A doua zonă importantă de schi să fie Mărișelul. Aici există o pârtie, urmează a doua și să le unim cu Belișul”, a afirmat, la Radio Someș, Alin Tișe.

O a treia zonă pe care o are în vedere forul județean pentru amenajarea unui viitor domeniu schiabil, pe modelul din Austria, este cea a masivului Vlădeasa din munții Apuseni. 

„Cred eu că ar mai fi loc de o a treia zonă importantă, care ar fi Vlădeasa – Săcuieu – Rogojel, cu pârtia veche de la Vlădeasa. De altfel, e cea mai bună zonă dacă ne referim la poziționare, la înălțime și la durata de menținere a zăpezii într-un an. Aici putem avea zăpadă 6-8 luni pe an. Zona Vlădeasa are cea mai bună poziționare dintre cele trei. Ar fi locul ideal pentru un domeniu schiabil, de această dată făcut de specialiști din Austria exact cum sunt domeniile schiabile de acolo”, a adăugat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj a vorbit și la începutul acestui an despre acest proiect, afirmând atunci că ar presupune o investiție de peste 100 de milioane de euro.

„Pentru noi este o prioritate. E o zonă în care avem șase luni de zăpadă pe an fără intervenție artificială. Este vorba de un studiu de dezvoltare mai vechi pe care noi îl avem. Ne dorim prin acest studiu să facem aproximativ 50 de km de pârtii și 25 de km de instalații de pârtie. Vrem ca această stațiune să devină emblematică nu numai pentru județul Cluj, ci pentru întreaga Românie. Este o investiție de peste 100 de milioane de euro care se poate face etapizat. Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului”, a afirmat Alin Tișe, în februarie, la TVR Cluj.

Ambițiosul proiect ar urma să fie făcut într-un parteneriat între forul administrativ județean și primăria din Săcuieu.

Deocamdată, administrația locală din comuna Mărișel a alocat câteva zeci de mii de euro pentru echipamente și a pus la dispoziție un teren pentru amenajarea unei noi pârtii. Lucrările în zonă sunt în plină desfășurare și primarul comunei spune că speră că pârtia va putea fi pusă în funcțiune la venirea primei zăpezi (detalii aici).

 

Comenteaza