“Pragul pentru TVA de 5% la cumpărarea de locuințe trebuie schimbat. Clujenii, nedreptățiți”

“Pragul pentru TVA de 5% la cumpărarea de locuințe trebuie schimbat. Clujenii, nedreptățiți”

Piaţa rezidenţială are nevoie de reglementarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru a încuraja achiziţia de locuinţe mai mari la Cluj-Napoca, susțin dezvoltatorii imobiliari.

Pragul de 450.000 de lei pentru TVA de 5% trebuie rapid schimbat, în contextul în care dacă atunci când a fost calculat, în septembrie 2015, reprezenta 100.000 de euro, acum este numai 93.000 de euro din cauza devalorizării monedei naţionale, în timp ce apartamentele au continuat să se scumpească, afirmă preşedintele directorul dezvoltatorului Granvia, Antoanela Comşa, conform ZF.

„Am transmis către guvern un set de propuneri pentru susţinerea pieţei imobiliare în această perioadă. În discuţie este TVA de 5%, deoarece acesta nu se mai limitează la 100.000 de euro, ci la mult mai puţin, iar astfel statul penalizează locuitorii marilor oraşe precum Cluj sau Bucureşti unde preţul construcţiilor este foarte mare.

Aici cine doreşte să cumpere un apartament de trei camere nu se poate încadra la TVA de 5%, iar o măsură pe care statul o poate lua este regândirea pragului de 5%, după modelul altor ţări europene“, explică directorul Granvia. Dezvoltatorul imobiliar construieşte proiecte precum Granvia Park şi Timişoara 58 în Bucureşti sau Granvia Marina în Constanţa.

Comenteaza