Prânzuri corporatiste vs cafea în centru

Prânzuri corporatiste vs cafea în centru
Două noi localuri se adaugă celor deja operaţionale la intervale de câţiva metri pe latura vestică a Pieţei Unirii. Marile proiecte de centre de afaceri includ fiecare cel puţin câte un restaurant, dar şi cafenele.

Zonele de interes pentru operatorii din alimentaţia publică se concentrează în centru şi în cadrul marilor ansambluri de afaceri în şantier la Cluj, care prevăd la nivel de proiect spaţii de restaurante şi cafenele pentru sutele de angajaţi care ar putea munci în cadrul companiilor chiriaşe.

În următoarea perioadă, Piaţa Unirii va mai avea două localuri. Un bistro va funcţiona în apropierea clubului Diesel, în fostul gang medieval. Vara trecută, spaţiul a fost deschis temporar publicului pentru o expoziţie, iar intenţia proprietarilor era de a reda rolul său iniţial, de punct de trecere. Deţinut de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail, acesta a funcţionat ca spaţiu de comerţ timp de zeci de ani, dar Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România a anunţat intenţia de a aduce expoziţii itinerante şi participarea la transformarea fostului magazin dinspre Piaţa Unirii în spaţiu public. Spaţiul urma să fie reamenajat şi transformat în punct de informare pentru turişti şi ocazional în zonă de expoziţii. Ulterior proprietarii au schimbat planurile şi au dat spaţiul în chirie pentru un bistro, care urmează să se deschidă în această vară.

În aceeaşi zonă a Pieţei Unirii spaţiul de 80 mp unde a funcţionat o galerie de artă a fost contractat în acest an de către un alt chiriaş care vrea să îi schimbe funcţiunea în cafenea. Proiectul este în derulare. Operatorii cafenelei-braserie Toulouse, amplasată tot în Piaţa Unirii, au dat recent drumul Casei Boema, fosta grădină de vară de pe str. Iuliu Maniu. Aceştia au deschis curtea interioară în primă fază, dar în parteneriat cu proprietarii (familia Mureşan / Electrogrup) pregătesc activarea spaţiilor din interiorul imobilului. Funcţiunile care ar putea fi amenajate în clădire sunt legate de destinaţia deja stabilită: cramă, local, bar, spaţiu de evenimente. Simion Mureşan susţine că interiorul va fi dat în folosinţă în toamnă.
Alături de zona centrală, care i-a atras în ultimii ani pe operatorii de restaurante şi cafenele (printre puţinele activităţi care supravieţuiesc în spaţiile din centru), o altă piaţă de interes pentru administratorii din domeniu este cea a centrelor de afaceri.

Cu spaţii de mii de metri pătraţi şi cu perspective de sute de angajaţi, dezvoltatorii marilor clădiri de birouri au adăugat restaurantele în lista de servicii. În cadrul Liberty Technology Park (fosta fabrică Libertatea, din zona gării), încă din prima fază de lucrări, cu livrare programată pentru toamnă, sunt prevăzute spaţii pentru un restaurant şi o cafenea, alături de cele de birouri.

În cazul The Office (fosta platformă Tricotaje Someşul, din zona centrală), cu lucrări demarate în primăvară, dezvoltatorii au anunţat că mai multe companii locale de alimentaţie publică şi-au arătat interesul pentru operarea spaţiilor dedicate serviciilor conexe celor de birouri. În cadrul Cluj Business Center (ex-Feleacul, din Mărăşti), unde lucrările de construcţie pentru prima clădire au fost recent terminate, dezvoltatorii au ales o altă abordare: restaurantul cu terasă va fi operat de hotelul Opera Plaza, deţinut de aceeaşi proprietari. O parte dintre preparatele servite vor fi produse din ingrediente obţinute la ferma fraţilor Octavian şi Călin Buzoianu, Modern Farm Jucu.

Etichete
Comenteaza