Precizări ANAF despre darul de nuntă/botez. Se impozitează sau nu?

Precizări ANAF despre darul de nuntă/botez. Se impozitează sau nu?
| Foto: HayDmitriy - Depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

După ce în spațiul public au apărut informații referitoare la impozitarea darului de nuntă/botez, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit cu precizări legate de acest subiect.

Aceste discuții vin în contextul în care de la 1 iulie 2024, cota de impozitare pentru veniturile nedeclarate crește de la 16% la 70%, iar în spațiul public au apărut clipuri care afirmă că din 10 lei primiți la nuntă sau botez, 7 lei ar urma să ajungă la stat în cazul în care banii primiți nu ar fi declarați.

ANAF: Darul de nuntă/botez nu se impozitează

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit cu precizări și a informat faptul că darul de nuntă sau de botez nu este supus impozitului, deoarece nu se taxează și nu trebuie declarat.

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.

În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, se arată în comunicatul AAF.

Comenteaza