Premieră naţională la Cluj: impozitele intră în era verde
- Scris de Kristina Restea
- 24 Mai 2012, 00:23
- Economie
- Ascultă știrea

Facilitatea, o premieră în România, se va aplica doar imobilelor care se încadrează în standardele impuse de trei sisteme recunoscute la nivel mondial. Municipiul Cluj-Napoca nu are deocamdată o clădire verde certificată oficial internaţional, iar în curs de certificare se află doar două proiecte private.
Potrivit propunerii de proiect, pentru persoanele juridice Consiliul Local (CL) stabileşte cota minimă de impozitare, în conformitate cu Codul Fiscal, pentru clădirea aflată în clasa energetică A şi care deţine o certificare oficială recunoscută la nivel mondial (LEED, BREEAM sau DGNB) ca şi clădire verde începând cu anul fiscal 2013. Pentru persoanele fizice, CL acordă o reducere cu 50% la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, în aceleaşi condiţii - dacă se află în clasa energetică A şi deţine certificare LEED, BREEAM sau DGNB. "Clădirile verzi folosesc soluţii tehnice moderne pentru izolaţii, contorizarea eficientă a consumurilor, instalaţiile neconvenţionale pentru producerea energiei, sistemele de încălzire, de aer condiţionat, de tratare a aerului, de iluminat, de protecţie împotriva incendiilor, de securitate şi de control al accesului centralizate prin sisteme de management al clădirii.
Printre avantajele prezenţei clădirilor verzi, la nivel local, se numără diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, producţie locală de energie din surse regenerabile şi reducerea dependenţei de combustibili fosili, stimularea economiei locale prin folosirea de materiale de construcţie şi forţă de muncă locale, diminuarea producţiei de deşeuri şi impact redus asupra mediului, încărcări mai mici asupra reţelelor de utilităţi prin eficienţă energetică, folosirea unor materiale de construcţie abundente sau regenerabile, creşterea productivităţii angajaţilor, stimularea economiei locale, din moment ce o mulţime de servicii şi soluţii trebuie furnizate la nivel local", explică iniţiatorii, în nota de fundamentare. Proiectul e propus de consilierii UDMR Irsay Miklos, Laszlo Attila, Csoma Botond, Somogyi Gyula, Molnos Lajos.
Măsura de reducere a impozitului pentru clădirile verzi ar fi prima de acest fel la nivel naţional, potrivit reprezentanţilor Romanian Green Building Council (RoGBC). Municipiul nu are acum nici un imobil cu titlu oficial de clădire verde, dar există două proiecte în cazul cărora dezvoltatorii au în derulare demersurile de certificare. "O clădire verde înseamnă mai mult decât eficienţă energetică; acesta este doar unul dintre aspecte, important desigur. Este vorba despre o serie de elemente cu impact de mediu: se doreşte utilizarea unui teren construit în prealabil, se ţine cont de materiale utilizate, de ce se poate face cu ceea ce rămâne după ce clădirea îşi încheie ciclul de viaţă. E destul de costisitor să obţii un astfel de certificat, dar aceste costuri se recuperează. Există companii care caută astfel de sedii, aşa că un proprietar de imobil de birouri verde poate avea beneficii. De asemenea, productivitatea angajaţilor creşte într-un astfel de mediu. Certificarea internaţională reprezintă o garanţie cu o a treia parte, nu e un document dat de o persoană sau de un stat", a subliniat Dorin Beu, director al filialei Transilvania al RoGBC. "Noi am susţinut această iniţiativă (reducerea de impozite - n. red.). E important să dăm un semnal către industrie că susţinem acest mod de construire, pentru viitor", a completat acesta.
"Este o iniţiativă a consilierilor locali UDMR. Chiar dacă deocamdată nu există astfel de clădiri în Cluj-Napoca, prin acest proiect se doreşte impulsionarea proprietarilor să folosească energiile alternative. De aceea am şi introdus acest proiect pe ordinea de zi a şedinţei forului local", a menţionat primarul interimar al Clujului, Radu Moisin. Imobilul de birouri Amera Tower este în etapa finală pentru obţinerea certificatului de clădire verde. De asemenea, dezvoltatorii Studium Green Campus au demarat demersuri pentru imobilul de locuinţe colective aflat în lucru în cartierul Gheorgheni, potrivit datelor RoGBC. Prima clădire verde de birouri acreditată în judeţul Cluj a fost hala Nokia, din parcul industrial Tetarom III din Jucu, preluată după plecarea finlandezilor de grupul italian De'Longhi.
Ce documente sunt necesare
Pentru acordarea facilităţii, proprietarii vor avea nevoie de procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, eliberat de serviciul urbanism, certificatul de performanţă energetică din clasa A, certificatul internaţional de clădire verde recunoscut la nivel mondial, o declaraţie de conformitate eliberată de RoGBC. Imobilele trebuie să respecte standardele impuse prin unul dintre cele trei sisteme recunoscute la nivel mondial: LEED (Statele Unite), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania).
Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA