Preţurile din Cluj, cea mai mare scădere în imobiliare din ţară, după Iaşi, în 2011
- Scris de Mihai Prodan
- 22 Dec 2011, 14:13
- Economie
- Ascultă știrea
„Regiunea Bucureşti-Ilfov pare a fi în fruntea îmbunătăţirilor, revenind de la o scădere anuală de 1,6% a preţurilor medii în ultimii 5 ani şi de 6,3% în ultimul an, la o creştere de 1,3% în al treilea trimestru al anului 2011", arată analiza citată.
"Creşterea preţurilor pentru unele regiuni şi oraşe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate şi consecvenţa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluţia pe termen lung a preţurilor poate fi dată de indecşii anuali care ţin cont de discrepanţele sezonale, dar exprimă informaţii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate", a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.
La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creşteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual şi de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. "Trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraşelor din România. Astfel de situaţii se întâlnesc în Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca şi Braşov. Preţurile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru; totuşi, oraşul deţine cea mai puternică performanţă pe 5 ani, în comparaţie cu alte mari oraşe, având o rată anuală de 4,7%. Ploieştiul combină creşterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea şi Timişoara. În acelaşi timp, Iaşul are cea mai semnificativă creştere anuală a preţului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca", mai subliniază analiza citată.