Prima zi la bursă pentru Arobs Transilvania a fost cu belșug. Profituri de până la 43% pentru cei care au vândut acțiuni

Prima zi la bursă pentru Arobs Transilvania a fost cu belșug. Profituri de până la 43% pentru cei care au vândut acțiuni
| Foto: Facebook - Bursa de Valori București

În prima ședință de tranzacționare la bursă, acțunile Arobs au adus profituri de până la 43%.

Arobs Transilvania Software s-a listat ieri la Bursa de Valori București (BVB), iar cei care au cumpărat acțiuni în timpul plasamentului privat din octombrie au avut posibilitatea ca, pe 6 de­cembrie 2021, în prima şedinţă de tranzacţionare, să marcheze un profit chiar şi de 43%, conform datelor ZF.

Cu un interval de tranzacţionare între un minim de 1,68 lei pe acţiune (24% faţă de pre­ţul de 1,357 lei din plasamentul privat) şi un maxim de 1,94 lei pe acţiune (plus 43%), Arobs Transilvania Software a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la preţul de 1,94 lei în contextul unor tranzacţii de 15 mil. lei.

Arobs devine cea mai mare companie de IT de la bursa din București

Investitorii care au cumpărat ieri acțiuni Arobs au de astăzi în portofoliu ce mai mare companie de IT de la BVB, companie care tranzacționează cu un PER de 20X. (PER înseamnă "Price earnings ratio" și este cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor cotate la Bursă. Formula de calcul a PER: prețul de piață al acțiunii este împărțit la profitul pe acțiune obținut de firmă; rezultatul reprezintă numărul de ani necesari pentru ca prețul plătit în prezent pentru o acțiune să fie recuperat din profiturile acesteia, în cazul in care profitul rămâne la un nivel constant - n.red.).

Cu o capita­lizare de 884 mil. lei, prima şedinţă de tranzacţionare poziţionează compania din Cluj între SIF Oltenia (887 mil. lei) şi Biofarm (806 mil. lei) şi peste companii care fac parte din BET, precum TTS (707 mil. lei), Conpet (684 mil. lei), Sphera (578 mil. lei).

Potrivit datelor agregate de ZF, în termeni de lichiditate, acesta este cel mai bun debut la tranzacţionare pe segmentul AeRO al unei companii antreprenoriale. Spre comparaţie, precedentul record era deţinut de Agroland Business Systems, com­pa­nie controlată de antreprenorul Ho­ria Cardoş, cu tranzacţii de 13,9 mil. lei.

Voicu Oprean ajunge la un portofoliu de 100 de milioane de euro

„Este un eveniment care a început cu programul Made in Romania al Bursei de Valori la care am participat şi iată că au apărut şi primele roade. Am intrat în acest moment pe AeRO, dar vrem să nu ne oprim aici. Ne dorim să mergem mai departe, pe segmentul principal, şi ulterior să fim prezenţi în indicii bursieri. Dorinţa mea de la înfiinţarea firmei a fost să reuşesc să ne putem dezvolta şi să ne dezvoltăm în propria ţară şi să creştem business-uri ade­vărate în România“, spune Voicu Oprean, CEO, fondator şi acţionar majoritar al Arobs Transilvania Software.

Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o licenţă în automatizări calculatoare, pre­cum şi un masterat în administrarea afacerilor absolvit la Universitatea Babeş-Bolyai, antreprenorul clujean Voicu Oprean, 50 de ani, a intrat de luni în clasamentul celor mai mari deţinători de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu de aproximativ 100 de milioane de euro.

Arobs a atras 74 de milioane de lei după plasamentul privat din octombrie

În luna octombrie a acestui an, Arobs a închis anticipat în prima zi cel mai mare plasament privat din istoria pieţei AeRO, prin atragerea sumei de 74,2 milioane de lei de la investitori.

În cadrul plasamentului privat derulat în data de 15 octombrie 2021, compania a vândut un număr de 54.697.494 acţiuni noi nominative, ordinare, dematerializate către 149 investitori de retail, 38 profesionali şi 9 investitori instituţionali care au subscris acţiuni la un preţ de 1,357 lei per acţiune. Plasamentul privat şi listarea acţiunilor AROBS au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.

„Din punctul de vedere al BRK, considerăm listarea Arobs un proiect de referinţă şi nu spun acest lucru doar din patriotism local. Consider că este listarea anului dacă ne uităm la cifrele propuse, notorietate şi capitalizarea anticipată“, spune Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group.

Fondată în anul 1998 de Voicu Oprean, Arobs este o multinaţională cu şapte birouri deschise în România şi alte şapte în străinătate şi furnizează servicii software şi soluţii pentru o gamă largă de clienţi activi în industrii diverse în ţări din Europa, America de Nord şi Asia.

Arobs, listată ieri la BVB

Compania de IT Arobs Transilvania Software, fondată la Cluj de omul de afaceri Voicu Oprean, a debutat ieri la bursă în urma celui mai mare plasament privat din istoria pieței AeRO. Simbolul bursier de tranzacționare este AROBS.

AROBS a venit la bursă cu o valoare anticipată de 618,4 milioane de lei, conform preţului de 1,357 lei pe acţiune la care s-a încheiat plasamentul.

„Cred că suntem, astăzi, cu un pas mai aproape de a ne transforma dorința în realitate și ținta mea este să ajungem cel mai important jucător internațional al industriei IT, cu servicii și produse inovatoare, pornit din Cluj.”, spunea Voicu Oprean după listarea de ieri.

Comenteaza