Primăvara imobiliară la Cluj. Cât costă un apartament la început de sezon

Primăvara imobiliară la Cluj. Cât costă un apartament la început de sezon
| Foto: vadim.ungureanu.v.gmail.com - Depositphotos.com

În Cluj-Napoca este cea mai mică diferență la nivel național pentru prețul cerut pe apartamentele noi și vechi.

În luna martie a acestui an, la nivel național, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 11% comparativ cu luna martie a anului trecut. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 13% în luna martie 2024 vs. martie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 9%, conform celor mai recente date oferite de o platformă de specialitate.

Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, se observă o serie de diferențe.

Cât s-au scumpit apartamentele din Cluj-Napoca. Diferență mică de preț între cele vechi și noi

Potrivit unui comunicat storia, în Cluj-Napoca regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferență de sub 1% în favoarea apartamentelor noi. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în Brașov, unde apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 9% comparativ cu apartamentele noi. Totodată, orașele Iași și Sibiu rămân singurele în care prețurile apartamentelor vechi sunt mai mari ca prețurile apartamentelor noi cu 3%, respectiv 4%.

În luna martie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.651 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.653 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu martie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.649 euro/metru pătrat, cu 12% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

Apartamentele se vând mai rapid față de anul trecut

În ceea ce privește durata de viață a anunțurilor cu proprietăți de vânzare de pe site, aceasta a scăzut cu 41% față de luna martie 2023 și cu 29% față de luna februarie 2024, ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare și că proprietățile se tranzacționează mai rapid. Concret, cu cât scade durata de expunere a anunțurilor pe site, crește viteza de tranzacționare a imobilelor menționate în anunțurile imobiliare.

„Analizând cele mai recente date, am constatat o tendință fermă de creștere a interesului pentru apartamentele de vânzare (+56%), depășind creșterea interesului pentru casele de vânzare (+32%). În paralel am observat și o inversare a direcției în piața închirierilor, cu un declin al creșterii interesului pentru apartamentele de închiriat (-12%). Aceste evoluții reflectă nu doar preferințele în schimbare ale consumatorilor, ci și o dinamică diferită în piața imobiliară”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Comenteaza