Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat azi. Câți beneficiari trebuie să iși aleagă un instalator

Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat azi. Câți beneficiari trebuie să iși aleagă un instalator
| Foto: rednewswire.com

După aproximativ patru luni, programul Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat azi în urma unei înțelegeri între autorități și instalatorul respins inițial.

Aplicaţia programului Casa Verde Fotovoltaice, suspendat în septembrie 2023 printr-o decizie a instanţei, se va debloca marţi, de la ora 10.00, potrivit unui anunț oficial de la Ministerul Mediului.

Conform sursei citate, de azi solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului, au la dispoziţie un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de AFM la adresa www.afm.ro.

În cadrul aplicaţiei va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validaţi de către Administratia Fondului pentru Mediu.

„În acest termen, instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023”, a transmis Ministerul Mediului.

„Amiabilă” între autorități și instalatorul respins

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie 2023, ca urmare a demersului juridic al unei firme, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. La iniţiativa ministrului mediului Mircea Fechet, s-a organizat în luna noiembrie 2023, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părţi, în cadrul căreia societatea şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ şi respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunţare la procesul intentat AFM.

Comenteaza