Proprietarii din Cluj cer preţuri mai mari la apartamente. Nu le şi obţin

Proprietarii din Cluj cer preţuri mai mari la apartamente. Nu le şi obţin
Prețurile "de strigare" din partea proprietarilor sunt mai mari, dar tranzacțiile se fac la același nivel de până acum, potrivit unei analize a agenţiei Edil Imobiliare Cluj.

"În ultimii ani, România a învățat să se adapteze unui nou set de reguli pentru piața imobiliară. Abuzurile, exagerările și specula nu au mai fost o trăsătură definitorie a tranzacțiilor. Piața s-a transformat încet dintr-una în care proprietarul domină într-una în care clientul dictează.  Pe măsură ce timpul a trecut, prețurile au început să scadă tot mai puțin, până când au atins un nivel de stabilitate. De acum, proprietățile se vor vinde într-un timp mediu de șase luni, iar scumpirile anuale vor fi minore", conform analizei.

"În momentul în care piața va începe să crească, nimeni nu ar trebui să se mai aștepte la profituri spectaculoase, ci că vânzarea unei proprietăți este un proces de durată. Singurele imobile care se vând cu viteza cu care dispăreau de pe piață în 2007-2008 sunt cele cu discounturi uriașe. Cât despre zvonul că prețurile au început deja să crească, specialiștii consideră că sunt nefondate", precizează Edil.

"Prețurile nu au crescut. Proprietarii cer mai mult pentru că au înțeles că mai toți clienții doresc negocieri puternice. Nu se mulțumesc cu 2-3-5% din prețul inițial, vor 10-15-20%, și atunci proprietarii au impresia că, dacă pornesc de mai sus, au o marjă de negociere mai mare și o poziție mai bună în negociere, dar tranzacția efectivă rămâne pe același palier de preț", arată Ruxandra Cleciu, președintele al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

Etichete
Comenteaza