Protest spontan la Oltchim: au intrat în greva foamei după ce nu şi-au primit salariile de 3 luni

Protest spontan la Oltchim: au intrat în greva foamei după ce nu şi-au primit salariile de 3 luni
Protest spontan la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Angajaţii au ieşit în curtea combinatului pentru a-şi cere salariile restante de trei luni, informează Realitatea TV. 10 angajaţi au intrat în greva foamei.

Aproximativ 90 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea care luni dimineaţă au protestat în curtea fabricii s-au retras în secţii, în timp ce zece dintre angajaţi au anunţat că nu renunţă la protest şi intră în greva foamei, transmite corespondentul Mediafax, citat de realitatea.net.

Potrivit liderului sindicatului "Victoria" din cadrul Oltchim, Cornel Cernev, zece dintre salariaţii care luni dimineaţă au participat la protestul spontan au anunţat că intră în greva foamei, continuând protestul în curtea combinatului. Ceilalţi aproximativ 90 de protestatari au revenit în secţii, a precizat liderul sindical.

Conform sursei citate, cei mai mulţi dintre salariaţii Oltchim care au anunţat că intră în greva foamei sunt operatori chimişti angajaţi în combinat de peste 20 de ani. "Sunt oameni care au copii acasă, sunt cazuri sociale, sunt oameni care asta ştiu să facă, să lucreze în acest domeniu", a declarat Cernev pentru corespondentul Mediafax.

El a precizat că în zilele următoare ceilalţi salariaţi din combinat vor continua să protesteze în curtea unităţii, principala nemulţumire fiind faptul că oamenii, care nu şi-au luat salariile de peste două luni şi jumătate, nu ştiu când vor fi plătiţi, în condiţiile în care activitatea unor secţii este oprită.

Aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea participă, luni, la un protest spontan, oamenii ieşind în curtea combinatului şi cerând salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt "puşi politic în funcţii".

Mai multi angajaţi au intrat deja în greva foamei. Oamenii spun că vor protesta până când salariilor de pe luna septembrie le vor fi plătite. Angajaţii spun că salariile le vor fi diminuate din ianuarie cu 25%.

Cornel Cernev, liderul sindicatului "Victoria" din cadrul Oltchim - sindicat ai cărui membri participă la protest -, a declarat corespondentului Mediafax că angajaţii combinatului au de recuperat salariile pentru două luni şi jumătate şi nimeni nu le spune când vor primi banii.

"Avem de recuperat salarii restante pe două luni şi jumătate. Nu avem nicio comunicare din partea conducerii sau a administratorului judiciar despre cum vor fi eşalonate aceste restanţe, când le vom primi şi nimeni nu ne spune nimic despre banii pe care ar urma să-i primim pe decembrie", a spus Cornel Cernev.

El a precizat că salariaţii au cerut directorului combinatului "o discuţie cu sindicaliştii, în prezenţa presei", însă directorul nu ar fi fost de acord cu o astfel de discuţie la care să asiste şi jurnaliştii.

Liderul sindicatului "Victoria" din Oltchim a spus că unii dintre participanţii la protestul spontan de luni intenţionează să intre în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor.

Cornel Cernev a mai spus că în urma acestui protest activitatea combinatului nu a fost oprită, în unele secţii angajaţii continuând să muncească.

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, declara, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.

Combinatul Oltchim va fi scos din nou la privatizare anul viitor, în luna ianuarie. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a mers la mijlocul lunii noiembrie la Râmnicu Vâlcea pentru a le spune oamenilor care sunt paşii negocierii cu eventualii investitori.

Autorităţile vor să vândă la pachet cu Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu din Argeş.

Data depunerii ofertelor pentru privatizarea Oltchim este 17 ianuarie 2014, iar cea a dechiderii ofertelor este 20 ianuarie, a anunţat ministrul Economiei.

Pe 23 ianuarie va fi supraofertarea, selectarea investitorului şi a ofertei sale în baza căreia va fi întocmit planul de reorganizare şi programul de plată a creanţelor.

Andrei Gerea a promis că nu se vor mai face concedieri în combinat până în ianuarie. Sindicaliştii nu par însă convinşi de optimismul ministrului, transmite Realitatea TV.

Comenteaza