PSD Cluj: CJ Cluj să identifice o soluţie pentru Clujana. Ce spune Alin Tişe

PSD Cluj: CJ Cluj să identifice o soluţie pentru Clujana. Ce spune Alin Tişe
PSD Cluj susţine, prin vocea liderului său interimar, că fabrica Clujana, un brand al Clujului de peste un secol, este la un pas de închidere şi solicită soluţii imediate pentru salvarea acesteia.

Reacţia liderului PSD Cluj vine după ce ANAF a scos la vânzare unele active ale societăţii.

„Încă din vară acestui an consilierii județeni social-democrați i-au atras atenția președintelui Consiliului Județean Cluj, că datoriile societății pot duce la blocarea activității, i-au solicitat să precizeze din ce cauză s-a pierdut eșalonarea datoriilor, ceea ce a dus la creșterea presiunii financiare pe bugetul societății și i-au mai cerut să identifice soluții imediate pentru redresarea societății, însă Executivul Consiliului Județean Cluj a ignorat problema exact ca în cazul lacului de levigat de la Pata Rât. Sper ca măcar în al doisprezecelea ceas Alin Tișe și consilierii PNL din Consiliul Județean Cluj să se trezească și să identifice o soluție pentru salvarea fabricii CLUJANA și a locurilor de muncă de acolo!" a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, proprietarul actual al fabricii Clujana, a susţinut, într-o declaraţie pentru ZIUA de CLUJ, că se caută variante prin care să fie plătite datoriile Clujanei iar fabrica să-şi continue activitatea cel mai probabil într-o altă locaţie.

"Noi încercăm să mutăm Clujana în Parcul Industrial Tetarom în una din halele noi făcute acolo şi vom vedea exact cum reorganizăm şi fabrica. Şi noi căutăm variante ca să fie plătite aceste datorii, inclusiv să preluăm noi toate terenurile şi clădirile de acolo, să le preluăm în patrimoniul judeţului, sau altă formulă de la Clujana, prin care ei să-şi plătească datoriile", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Florin Gliga, directorul Clujana, a declarat pentru Ziua de Cluj că există și alte soluții pentru plata datoriilor și continuarea activității.

"ANAF și Ministerul Finanțelor încearcă să recupereze creanţe, majoritatea acumulate în 2014. Chiar dacă am reuşit să echilibrăm în ultimii doi ani fabrica, în 2017 creşterea de costuri, în special a costului cu forţa de muncă, dar şi a ratelor eşalonate la ANAF ne-au pus în dificultate în ceea ce priveşte disponibilităţile financiare. Ratele au crescut ca urmare a întegrării tuturor datoriilor neeşalonate în convenţia de eşalonare. Asta înseamnă că, în martie, fabrica nu avea datorii neeşalonate. În ultimii doi ani, Clujana a plătit aproape 1 milion de euro aferenţi restanţelor", a explicat Gliga situaţia actuală a companiei.

"Vom folosi toate pârghiile pe care legea ni le pune la dispoziţie pentru a conserva activul fabricii. Nu ni se pare normal să soliciţi valorificarea unor active de peste 30 de milioane de lei cu TVA pentru datorii de trei ori mai mici", a mai precizat directorul Clujana.

Fabrica Clujana, cea mai mare fabrică de pielărie și încălțăminte din regiune în anii '80, a fost scoasă la vânzare de Fisc ca metodă de a recupera din datoriile bugetare.

Terenurile pe care se află clădirile fabricii, de aproximativ 10.000 de metri pătrați, pot fi atractive pentru dezvoltatorii imobiliari, în contextul în care piața imobiliară din Cluj-Napoca este una dintre cele mai "încinse" din țară.

Întreaga proprietate, care însumează peste 9.540 de metri pătrați, este ofertată la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA), scrie profit.ro.

Datoriile către stat, se ridicau, la finalul lunii septembrie, la 13 milioane de lei, din care 5,1 milioane lei la bugetul de stat, 5,5 milioane lei contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Fabrica are însă semne de revenire, după ce anul trecut a intrat pe profit, cu un câștig de 213.000 lei, la afaceri nete de 9,9 milioane lei. În 2015, a avut un rezultat negativ de 3,2 milioane lei la afaceri similare, de 9,6 milioane lei. Anul trecut, în fabrică lucrau 301 angajați.

 

 

 

Comenteaza