Rassmusen, la Cluj: "Nu am văzut o țară cu atâtea talente să aibă rezultat așa de prost"
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Sep 2017, 16:49
- Economie
- Ascultă știrea
Rassmusen a menționat câteva dintre problemele pe care le consideră responsabile pentru crearea acestui blocaj al României în a accelera absorbția fondurilor europene.
'Nu am mai văzut o țară cu atâtea talente, cu atâția tehnicieni buni și în final să aibă așa rezultat prost. În această toamnă vom reuși, vom face mai multe proiecte, vom avea mai multe proiecte semnate, vom trece în faza de implementare și vom fi mai optimiști în viitor. Trebuie să mai lucrăm la sistemul de implementare. Avem multe reguli care nu se potrivesc. Asta numim noi 'gold plating', adică o împopoțonare. Se cere simplificarea sistemului. Regulile puse de Parlament, de Consiliu, de Comisie câteodată nu sunt ușor de urmat, dar nu se compară cu ceea ce face Guvernul din România. Nu doar unul, ci guvernele succesive. Fiecare a adăugat câte ceva. Unele lucruri ar trebui abrogate pentru că nu sunt necesare. Asta înseamnă, de fapt, cooperare între guverne și autorități locale și regionale. Sper ca, în final, să lăsăm oamenii să lucreze, să avem încredere unii în alții', a spus Carsten Rassmusen, citat de agerepres.ro.
După ce a explicat celor prezenți că regulile de gestionare a fondurilor europene, uneori prea stufoase, sunt impuse pentru ca România să nu repete greșeli pe care statele vestice le-au făcut deja în trecut, șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE a transmis și un mesaj optimist, spunând că este necesar ca oamenii să aibă încredere unii în alții pentru ca proiectele să se poată derula.
'Trebuie să ne asumăm și noi vina noastră, am făcut foarte multe reguli în sistem, am supralegiferat toate lucrurile. De ce? Pentru că toată lumea ne spune că nu ne putem permite să facem greșeli la nivelul CE. Din păcate, acest lucru duce la frică, oamenilor le este frică să profite de aceste oportunități care sunt acolo. Preferă să facă lucruri simple, decât să se complice cu astfel de lucruri complexe. Este un sistem care așa s-a transformat, nimeni nu a dorit să fie așa. Dar suntem aici (n. red. - la Cluj) și vedem ce pot să facă comunitățile.(...) Nu trebuie să continuăm să credem că dacă îi dăm cuiva bani o să încerce să îi fure și să fugă cu ei. Da, se va întâmpla câteodată, da, trebuie să ne asumăm niște riscuri', a spus Rassmusen.
La dezbaterea de luni, organizată la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central din Cluj-Napoca, imobil restaurat cu fonduri europene, au mai participat directorul general al ADNRV, Marcel Boloș, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, șeful Comisiei REGI a Parlamentului European, Lambert von Nistelrooij, precum și alți membri ai Comisiei sau ai autorităților locale din Transilvania.