REPORTĂJEL. Povestea globurilor. Ajutoarele cu mult talent ale lui Moș Crăciun

REPORTĂJEL. Povestea globurilor. Ajutoarele cu mult talent ale lui Moș Crăciun
Cea mai mare fabrică de globuri din țară este pe o mică stradă din Cluj. Jumătate din producție merge în SUA.

Clujul este capitala ornamentelor de brad din România. Cea mai mare fabrică de globuri din țară a pornit la drum în urmă cu 23 de ani, pe o străduță de lângă Parcul Feroviarilor. Acum, globurile pictate aici cu mult talent ajung să îmbodobească brazi din Statele Unite ale Americii, dar și din Europa. Proprietara fabricii este familia Turcu, care are către 40 de angajați.

"Obiectele și ornamentele pe care le producem sunt ieșite, la propriu, din mâinile acestor oameni minunați. Toate globurile noastre sunt realizate și pictate manual. Este o activitate plină de satisfacții, pentru că vezi bucuria din ochii copiilor, dar și a celor mari", spune Mihaela Turcu. Aceasta a explicat de ce globurile produse la Cluj merg la export: "Clienții noștri externi sunt bine organizați. Fac comenzi cu un an înainte, iar așa ne putem planifica și noi producția. Cam jumătate dintre ornamente merg în SUA, iar în Europa avem clienți de la vest la est: Anglia, Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, Polonia, Rusia. Puține globuri ajung pe piața internă".

"Lucrăm doar pe comandă fermă și evităm intermediarii. În Statele Unite, colaborăm cu patru mari lanțuri de magazine", explică și Gheorghe Turcu.

Fabrica de globuri este un obiectiv des vizitat de copii, de la cei de grădiniță până la adolescenții din licee vin aici să vadă cum se nasc ornamentele pentru bradul de Crăciun. "Primim la noi cam 2.500 de copii pe an. Ne place să îi vedem în fabrica noastră. Tuturor le facem cadou câte un glob", a povestit domnul Turcu. "Cei mai mici au 3 ani, cei mai mari 17. Noi sperăm ca măcar unul să se îndrăgostească de meseria aceasta, dar până acum nu s-a întâmplat", a zâmbit soția sa.

Cei mai mici dintre vizitatori află că la fabrica de globuri lucrează ajutoarele lui Moș Crăciun. "Le spun copiilor că eu suflu globurile și le trimit Moșului să le ducă la copii, dar numai celor cuminți. Cei mici mă cred și se bucură. Eu suflu globuri de 48 de ani: am acum 70 de toți. Am spus mereu că nu e o meserie, ci o artă", ne mărturisește Silviu Pall. O altă "apropiată" a lui Moș Crăciun este Marița Hârtopean, care le dezvăluie copiilor că bătrânelul bărbos cu haină roșie nu mai poate să își facă singur globurile, așa că apelează la doamnele de la Cluj.

La patru mese lungi, de la etajul fabricii, stau peste 20 de femei, care pictează glob după glob. Motivul este stabilit dinainte, dar apoi intervin acele mici detalii care le transformă într-un obiect unicat. Sub apăsarea fină a pensulei se nasc fețe de copii, brăduți, căsuțe, îngerași, cadouri, oameni de zăpadă, Moși Crăciuni, reni sau crengi de vâsc.

"Lucrăm cu plăcere. Meseria aceasta a devenit o pasiune pentru noi. Nu am un glob preferat, toate mi se par frumoase. Și nu apucăm să ne plictisim, pentru că se schimbă colecțiile. În fiecare an facem alte modele, chiar dacă multe dintre elemente sunt repetitive", a povestit Luminița Nemeș, una dintre pictorițe.

Proprietarii fabricii merg anual la târgul de la Frankfurt, care are loc la final de ianuarie. Acolo se prezintă modelele și se stabilesc relațiile de afaceri. Poate nu știați, dar există modă și în materie de globuri, nu doar de design vestimentar. "Moda ornamentelor de brad merge mână în mână cu moda vestimentară feminină. Acum se poartă culori ca auriu, argintiu, gri, turcoaz, alb, care se alătură celor tradiționale de Crăciun: roșul, albastrul, verdele", a mărturisit doamna Turcu.

Conform datelor publicate pe termene.ro, Prodglob Clasic Glass SRL a avut, în 2016, o cifră de afaceri de peste două milioane de lei și un profit de 190.000 de lei. Societatea înființată în 1994 a avut un număr mediu de 33 de angajați anul trecut. Soții Turcu mai au afaceri cu transporturi rutiere și confecții metalice.

Comenteaza