Rețeaua clujeană Meron a blocat deschiderea a cinci cafenele finalizate

Rețeaua clujeană Meron a blocat deschiderea a cinci cafenele finalizate

Fondatorul lanțului Meron a amânat deschiderile programate cu 2-6 luni, deși toate lucrările de amenajare sunt aproape finalizate, urmând să trimită în șomaj tehnic 95% din angajați.

Meron, companie din industria cafelei, prognoza afaceri de 4 milioane de euro, în 2020, cu 60% mai mult față de 2019, motorul creșterii fiind extinderea de plan național și international, conform Wall Street.

„Cu siguranță multe industrii sunt foarte afectate. Noi am amânat cele cinci deschideri programate cu un interval între 2 și 6 luni, deși toate lucrările de amenajare sunt aproape finalizate”, a declarat Bogdan Ciocian, fondatorul rețelei.

Lanțul de cafenele cu 110 angajați va trimite în șomaj tehnic 95% din salariați, în contextul închiderii cafenelelor pentru o perioadă nedeterminată, ca urmare a deciziilor luate de autoritățile din România pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus.

Până acum, Meron a solicitat băncilor suspendarea pe șase luni a creditelor bancare, a discutat cu proprietarii de spații suspendarea pe trei luni a chiriilor și au luat în calcul amânarea plăților pentru 30 zile, pentru furnizori.

„Șomajul tehnic este o măsură utilă, însă mult mai util ar fi să fie plătit direct de către stat și nu după 30 de zile către companii cum a lăsat premierul să se înțeleagă”, a spus Bogdan Ciocian.

„Este vital pentru companii să primească facilități în această perioadă: amânarea sau scutirea de anumite taxe și impozite, plata parțială sau integrală a șomajului sau a salariilor celor care își continuă activitatea, garantarea unor linii de credit cu dobânzi 0 pentru capitalul de lucru în această perioadă, eliberarea unor bugete pentru ajutoare de stat pentru companii”, a explicat Ciocian

În 2020, Meron vrea să se extindă pe plan international și să deschidă opt noi locații în țară, în Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița, București și Sibiu.

„Deocamdata suntem în masură să suportăm salariile pentru următoarele 30 de zile. Ce va fi ulterior va depinde mult de deciziile guvernului sau ale instituțiilor publice, dar și de instituțiile bancare, proprietari de spații și furnizori. Ne așteptăm ca această situație din punct de vedere medical să dureze circa 4-6 luni, iar efectele economice negative să fie văzute în următoarele 12 luni.

Dacă băncile vor sista plata ratelor pe o perioadă de cel puțin șase luni, proprietarii de spații vor lua aceeași decizie, atunci ne vom putea focusa pe a păstra și plăti oamenii în companie.

Întâmpinăm situații dificile inclusiv cu unii proprietari de spații (mall-uri, persoane fizice) pentru care această situație nu reprezintă o situație de forță majoră și facturează chirii pentru lunile următoare chiar dacă locațiile sunt închise.

Situații de genul acesta pun și mai mult în dificultate business-ul nostru în perioada următoare. Dacă nu vor fi alocate sume pentru această industrie, 600.000 de oameni din întreaga industrie de cafenele și restaurante vor rămâne fără venit după aceste 30 de zile, iar unii chiar mai repede”, a explicat fondatorul Meron.

 

Valoarea unei investiții într-o nouă locație se situează în jurul sumei de 100.000 de euro. Meron a intrat pe piață în 2015, când un grup de investitori clujeni a decis să investească în cafeua de specialitate.

 

Comenteaza