Rețeaua de gaz din Cluj, modernizată cu 7 milioane de euro

Rețeaua de gaz din Cluj, modernizată cu 7 milioane de euro

În municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în cadrul unui proiect de 35,1 milioane de lei, cofinanţat din fonduri europene.

Compania de distribuție a gazelor naturale și electricității Delgaz Grid a atras, din 2012, finanțare nerambursabilă pentru proiecte de 180 de milioane de lei, cinci fiind finalizate deja, iar patru aflându-se în diferite etape de implementare. Aceasta mai are în pregătire cinci proiecte, de 260 de milioane, care vizează digitalizarea și automatizarea rețelei de distribuție.

“Modernizarea infrastructurii de distribuţie, în special prin automatizare și digitalizare, este o prioritate iar accesarea de fonduri europene reprezintă o foarte bună oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investiții”, a declarat directorul general Ferenc Csulak.

În diferite etape de implementare patru proiecte, de 103 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană și Guvernul României este de 58 de milioane. Delgaz Grid a devenit parte a unui consorţiu european, care a primit finanţare din programul Orizont 2020, având ca obiectiv îmbunătăţirea securităţii cibernetice a reţelei inteligente de distribuţie a energiei electrice la nivelul UE.

Acesta îşi propune detectarea incidentelor și atacurilor de securitate și confidențialitate, garantând continuitatea și minimizând efectele în cascadă în reţeaua inteligentă de distribuţie. Cele cinci proiecte finalizate până acum sunt de 78 de milioane de lei (30 de milioane finanțare nerambursabilă de la UE și Guvernul României).

Recent, a fost finalizat un proiect de 2 milioane de lei, cu finanțare din Programul Operaţional Capital Uman, care a avut ca obiectiv formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajaţi, în contextul dinamicii pieței muncii, generată de retehnologizare, creșterea competitivității și nevoilor clienților.

Prin două proiecte de 41,3 milioane de lei a fost modernizată distribuţia gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.000 km în partea de Nord şi de Vest a României şi una de electricitate de 81.900 km în Moldova.

Comenteaza